Slovenija
5 ogledov

Zaradi "napačne" diplome odstopil šef Yahooja

Napad na Yahoo je že drugi kibernetski napad na Kitajskem na tuja internetna pod Žurnal24 main
Šef opešanega ameriškega spletnega podjetja Yahoo Scott Thompson je odstopil s svojega položaja.Pod drobnogledom se je pred tem znašel zaradi razkritja v zvezi z njegovo izobrazbo.

Glavni izvršni direktor opešanega ameriškega spletnega podjetja Yahoo Scott Thompson je odstopil s svojega položaja.

Začasno ga bo na tem mestu nasledil Ross Levinsohn, so danes sporočili iz Yahooja.

Vendar pa je to le ena od sprememb v vodstvu Yahooja, do katerih je prišlo v kompromisnem dogovoru z vlagateljem Danielom Loebom, ki je na čelu sklada tveganega kapitala Third Point, šestodstotnega delničarja Yahooja.

Vodenje upravnega odbora bo tako po novem prevzel Fred Amoroso, Loeb in še dva njegova izbranca - Harry Wilson in Michael Wolf - pa bodo v sredo postali člani upravnega odbora. Več obstoječih članov odbora bo medtem nemudoma odstopilo.

Pomota ali kršenje etičnega kodeksa?

Thompson se je v zadnjih dneh znašel pod drobnogledom zaradi razkritja v zvezi z njegovo izobrazbo. Na spletni strani podjetja so namreč zapisali, da ima Thompson diplomo iz računalniških znanosti, da to ni res, pa je opozoril do Thompsona zelo kritični Loeb.

Thompson sicer je diplomiral, a iz poslovnih ved, smer računovodstvo. Napačni podatek ni bil objavljen le na spletni strani podjetja, pač pa so ga vključili tudi v prijavo pri ameriški Komisiji za vrednostne papirje in borzo.

V Yahooju so dejali, da je šlo za nenamerno napako, Loeb pa je pomoto v življenjepisu označil kot kršenje etičnega kodeksa Yahooja. Pozval je k neodvisni preiskavi, ki bi pokazala, ali je novi izvršni direktor zavajal upravni odbor o svoji usposobljenosti, hkrati pa je napako izpostavil kot dokaz slabega upravljanja nekdanjega internetnega pionirja.

Thompson je vodenje 17 let starega podjetja, ki je imelo konec leta 2011 več kot 14.000 zaposlenih, prevzel januarja. Takrat je obljubil, da bo izboljšal poslovanje podjetja.

Napetost med Loebom in Thompsonom se krepi od konca marca, ko je Yahoo v upravni odbor imenoval tri nove direktorje. Loeb si je prizadeval, da bi bil med njimi tudi sam, vendar ga je Thompson skupaj s člani odbora, ki so nadzorovali postopek izbora, označil za manj primernega kandidata.

Komentarjev 1
  • desetka 23:59 13.maj 2012.

    Še vedno gre lahko za slovenskega poslanca....