Slovenija
120 ogledov

Zaradi napake pokojninska blagajna ob več milijonov

ljubljana15.09.08, upokojenci, trznica, ljubljana, foto: nik rovan Nik Rovan
Zavod za pokojninsko in invalidsko zavarovanje bo moral v prihodnjih dneh na novo razposlati 700 odmer pokojnin. Pokojninska blagajna bo zaradi napake na letni ravni ob več milijonov evrov.

Do 29. junija bo moral Zavod za pokojninsko in invalidsko zavavarovanje (Zpiz) zaradi odločitve ustavnega sodišča šest do sedem tisočim upokojencem znova odmeriti pokojnino. Do novega izračuna so upravičeni tisti, ki so bili z delom plače udeleženi v notranjemu odkupu delnic. Čeprav so bili od zneska plačani tudi prispevki za pokojninsko zavarovanje, Zpiz nekaterim tega v pokojnini upošteval.

Opeharjenim upokojencem naj bi zavod dolgoval tudi po več tisoč evrov

Ustavno sodišče je del zakona o pokojninskem in invalidskem zavarovanju, veljavnega do konca leta 2012, ocenilo za protiustavnega. Pri nekaterih zavarovancih oziroma upokojencih so namreč v reviziji ugotovili, da so delnice za notranji odkup vplačali z delom plače, ki se všteva v pokojninsko osnovo. Vendar ta del plače zaradi ugotovljene protiustavnosti zakona ni bil vštet, so na zavodu spomnili na današnji novinarski konferenci.

Zpiz v novi izračun pokojnin zaradi ustavnega sodišča

Kot so povedali na Zpiz-u, mora zavod po uradni dolžnosti do 29. junija znova odmeriti pokojnino in izdati odločbo. Seznam podjetij, pri katerih je revizija že bila, je objavljen na spletni strani zavoda zpiz.si, so povedali na zavodu.

Več tisoč dodatnih odmer in novi dodatni milijoni

Tisti zavarovanci oziroma upokojenci, za katere revizija ni bila opravljena, lahko do 29. junija zahtevajo revizijo podatkov o plačah in pokojninskih osnovah za obdobje, v katerem so bile vplačane delnice za notranji odkup, ter vnovično odmero pokojnine na podlagi ugotovitev revizije. Na zavodu danes niso mogli povedati, koliko bo upravičencev iz te skupine. Zagotovo pa jih bo več tisoč, so dejali.

Pokojninska blagajna ne bo oslabljena

Zavod ocenjuje, da bo treba zaradi odločbe ustavnega sodišče tako na letni ravni izplačati nekaj milijonov evrov: "Zneski ne bodo oslabili pokojninske blagajne," je dejal generalni direktor zavoda Marijan Papež. 

Napaka se je zgodila v času, ko je bil minister za delo Anton Rop. Za mnenje smo se obrnili tudi na ministrstvo za delo, družino in socialne zadeve: "Naše stališče je, da se napake čimprej popravijo," so sporočili za Žurnal24.   

 dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 2
  • dragec 15:29 13.maj 2015.

    iN, KDO BO ODGOVARJAL ?

  • Avatar čavez
    čavez 08:08 12.maj 2015.

    Meni je davčna uprava od leta 2009 dolžna denar, pa še do danes niso izračunali kako bi mi to pokradli.