Slovenija
9 ogledov

Zaradi nasilja bodo prekinili delo

Zobozdravniki Žurnal24 main
Slovenski zobozdravniki zaradi vse nasilnejših bolnikov zahtevajo ureditev razmer in večjo osebno varnost.

Tako je osebje Zobozdravstvenega doma Ljubljana zaradi neurejenih varnostnih razmer napovedalo, da bo v sredo med 14. in 15. uro prekinilo delo. V izjavi za javnost pa so zobozdravniki zapisali, da je vzrok nasilja v ordinacijah razkorak med dejanskimi in obljubljenimi pravicami bolnikov. Po njihovih besedah mnogi bolniki šele ob obisku ordinacije spoznajo, da njihove pravice niso takšne, kot jih obljubljata država in Zavod za zdravstveno zavarovanje Slovenije. Tako ne morejo ugoditi vsem pravicam bolnikov, saj jim tako nalagajo predpisi.

Zobozdravniki prva tarča bolnika
Prav zaradi takšnih nesporazumov so zobozdravniki velikokrat prva tarča bolnikov. Izrazili so tudi zgroženost in veliko pretresenost zaradi umora zobozdravnice v Ljubljani. Kot so zapisali zobozdravniki, so največkrat tarča verbalnih, psihičnih in fizičnih izbruhov bolnikov. Prav zaradi tega so na težave ob izvajanju zobozdravstvenih storitev že večkrat opozorili ministrstvo za zdravje in ZZZS, vendar pogosto niso bili slišani niti upoštevani.

Kako varni so zobozdravniki?
Sama razprava o tem, kako varni so zobozdravniki in drugo zdravniško osebje pred nasilnimi bolniki, se je začela prejšnji teden, ko je bolnik sredi dneva umoril zobozdravnico v zobozdravstveni ambulanti na Kotnikovi v Ljubljani. Zobozdravniki so v izjavi za javnost zapisali, da so v prav v Zdravstvenem domu Ljubljana, v sklopu katerega je delala tudi umorjena zobozdravnica, na različne oblike nasilja opozarjali tako vodstvo zdravstvenega doma kot občinske oblasti, vendar pa njihovih opozoril niso dovolj upoštevali.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.