Slovenija
329 ogledov

Zaradi neplačanih prispevkov in glob vas bo manj bolela glava

Davki Shutterstock
Davčna izterjava je draga stvar, saj vas izterjava deset evrov dolga lahko stane tudi sto evrov. Po novem bodo dacarji namesto izterjave lahko izvedli pobot tudi med različnimi obveznostmi, če boste le imeli polno kartico zavezanca. Pobot je možen tudi za sodne takse ali neplačano nadomestilo uporabe stavbnega zemljišča, ne pa za globe policije ali mestnega redarstva.

Nova zakonodaja od omogoča pobot preveč plačanih prispevkov z drugimi neplačanimi prispevki ali davki in pobot drugih neplačanih davčnih obveznosti, ki jih izterjujejo dacarji. "Do sedaj veljavni šesti odstavek 97. člena zakona o davčnem postopku je davčnemu organu omogočal le pobot istovrstnih obveznosti, če so se te nanašale na prispevke," pojasnjujejo na Finančni upravi. "S črtanjem petega odstavka 93. člena pa je dopusten pobot preveč plačanega davka z drugimi neplačanimi prispevki ali davki."

PREBERITE ŠE: 

Brez stroškov izvršbe

Namen izvajanja pobotov je po eni stani v večji učinkovitosti in gospodarnosti davčnega organa pri pobiranju dajatev oz. zmanjšanja davčnega dolga, hkrati pa tudi v zniževanju stroškov davčnega zavezanca, saj mu je v primerih, ko so pogoji za pobot izpolnjeni pred začetkom davčne izvršbe, 
prihranjeno plačilo stroškov davčne izvršbe, hkrati v vseh primerih zapiranja obveznosti s pobotom odpade tudi potreba po nakazilu sredstev in plačilu provizij ponudnikom plačilnih storitev. 

Stroški davčne izvršbe, ki jih je dolžan plačati davčni zavezanec, ko prejme sklep o davčni izvršbi so namreč lahko višji od dolgovanega zneska, saj vam bodo brez provizij ponudnikov plačilnih storitev zaračunali 25 evrov za administrativne sklepe oziroma 75 evrov za sklep o davčni izvršbi na premičnine.

"Pri tem je potrebno upoštevati, da se najprej pobota istovrstna obveznost, šele nato pa katerikoli zapadli dolg v drugi blagajni po kriteriju najstarejšega oziroma najmanj zavarovanega dolga, ob upoštevanju vrstnega reda poplačila v skladu s 93. členom ZDavP-2," pojasnjujejo na Fursu. To pomeni, da se najprej poplačajo stroški postopka pobiranja davka, zatem obresti, davek in nazadnje denarne kazni in globe ter stroški teh postopkov. 

Furs izterjuje tudi nedavčne obveznosti

Na podlagi osmega odstavka 97. člena je lahko davčni organ do sedaj izvajal pobote le za globe in stroške postopka, ki jih je izrekel davčni organ in za globe in stroške postopka, ki so jih izrekli oziroma naložili drugi organi v prekrškovnem postopku, če te niso bile pravočasno plačane. 

Poleg prekrškovnih terjatev FURS po novem izterjuje tudi številne druge nedavčne obveznosti, npr. sodne takse, upravne takse, druge denarne terjatve, ki se obračunajo v skladu z zakonom o splošnem upravnem postopku. "Za vse te obveznosti pobot po dosedanji ureditvi ni bil mogoč," pojasnjujejo na Fursu. "Po uveljavitvi spremembe davčni organ lahko pobota druge neplačane denarne nedavčne obveznosti, ki jih izterjuje, s preveč plačanim davkom." Pobot je možen med vsemi terjatvami in obveznostmi, ki se vodijo v knjigovodski evidenci FURS in so izkazane na kartici pri posameznem davčnem zavezancu. "O izvedbi vračila oziroma o zmanjšanju vračila zaradi pokrivanja neplačanih obveznosti (pobot) se zavezanca obvesti najkasneje v 15 dneh od dneva vračila," pojasnjujejo na Fursu.

Kdaj pobot ni možen

Pogoj za izvedbo pobota je, da sta na kartici zavezanca izkazana tako terjatev kot tudi obveznost do zavezanca. "Neplačana globa, naložena s strani drugega organa, npr. Policije, mestnega redarstva, se lahko pobota s preveč plačanim davkom, če je FURS že prejel predlog za izvršbo," pojasnjujejo pri Fursu.

Komentarjev 1
  • zkvazdjkrregistracijozahtevate 19:59 30.december 2015.

    Dobra poteza. Vsaj neki ste naredil za Slovence. To morm priznat. Ampak to je daleč premalo da bi bili ponosni na državo.