Slovenija
3210 ogledov

Toliko nepravilnosti v volilni kampanji, da so jih ovadili policiji

volitve Slovenija Profimedia
"Na podlagi zbranih dokazov v revizijah so bila na Inšpektorat za notranje zadeve, Inšpektorat za medije in na Tržni inšpektorat poslana obvestila o zaznanih sumih storitve prekrškov, na Policijsko postajo Ljubljana pa naznanilo suma kaznivega dejanja," so pojasnili na Računskem sodišču.

Računsko sodišče je v revizijah preverilo, kako so stranke financirale volilne kampanje. V revizije financiranja volilnih kampanj so bile vključene liste kandidatov strank: gibanje Povežimo Slovenijo, Levica, Lista Marjana Šarca, Nova Slovenija – Krščanski demokrati, Državljansko gibanje Resni.ca, Stranka Alenke Bratušek, Socialni demokrati, Slovenska demokratska stranka, Gibanje SVOBODA ter 2 predstavnika manjšinskih narodnih skupnosti: Ferenc Horváth in Felice Žiža. Sedmim organizatorjem je izreklo pozitivno mnenje, štirim pa mnenje s pridržkom. Kdo je prejel pozitivno mnenje, kdo pa mnenje s pridržkom, niso povedali.

"Na podlagi opravljenih revizij so organizatorji volilnih kampanj upravičeni do delnega povračila stroškov volilnih kampanj v znesku 324 tisoč evrov. Zaradi nepravilnosti, ugotovljenih v revizijah, so morali organizatorji volilnih kampanj vplačati v humanitarne namene skoraj 14 tisoč evrov," so pojasnili in dodali, da eden izmed organizatorjev tega še ni storil. Ugotovili so tudi, da so organizatorji za stroške volilnih kampanj organizatorji skupaj porabili 3.368.602 evrov.

Kakšne nepravilnosti pa so odkrili? 

"Deset organizatorjev je z volilnega računa poravnalo stroške v skupnem znesku približno 100 tisoč evrov, ki jih ni mogoče obravnavati kot stroške volilne kampanje; osem organizatorjev je prejelo nedovoljene prispevke v skupnem znesku približno 15 tisoč evrov; pet organizatorjev je plačalo stroške volilne kampanje v skupnem znesku 83 tisoč evrov z napačnega računa; štirje organizatorji so prejeli nedovoljene brezplačne storitve občin; trije organizatorji niso v celoti poravnali stroškov volilnih kampanj z volilnega računa v znesku skoraj 40 tisoč evrov; en organizator pa je prikazoval opravljene storitve po podcenjeni vrednosti," so zapisali.

Računsko sodišče ugotavlja, da so stroški volilnih kampanj za volitve v državni zbor za leto 2022 za 37 % večji kot leta 2018. Ugotovljene nepravilnosti pa so sicer v obeh kampanjah primerljive; organizatorji so za volilne kampanje z volilnega računa največkrat plačevali stroške, ki po vsebini ne sodijo med stroške volilne kampanje, hkrati pa na volilnem računu niso zbrali vseh sredstev, ki so jih namenili za volilno kampanjo. "Na podlagi zbranih dokazov v revizijah so bila na Inšpektorat za notranje zadeve, Inšpektorat za medije in na Tržni inšpektorat poslana obvestila o zaznanih sumih storitve prekrškov, na Policijsko postajo Ljubljana pa naznanilo suma kaznivega dejanja," so pojasnili.

dezurni@styria-media.si

 

 

Komentarjev 10
  • c4bd683d7c5158c937448d2f9cbff95a44c1fd18 15:28 24.februar 2023.

    Kako svinjsko pristransko poroca tale Zurnal, zdaj vidimo, na cigavi placilni lusti so!!! VSE KRSITVE SO NAREDILE DESNE STEANKE, NAJVEC PA SDS. GOLJUFI, LAZNJIVCI, KRADLJIVCI.

  • Petra_56 14:41 24.februar 2023.

    SDS je spet pokazal svoje moralne vrednote: "Po reviziji predvolilnih kampanj: zoper SDS naznanilo suma kaznivega dejanja" : https://www.rtvslo.si/slovenija/po-reviziji-predvolilnih-kampanj-zoper-sds-naznanilo-suma-kaznivega-dejanja/659024

  • Avatar Leon
    Leon 12:41 24.februar 2023.

    Verjetno je to stranka Fidesz ?