Slovenija
8418 ogledov

Zaradi nesoglasij s Počivalškom je odstopila

Maja Pak
1/4
Saša Despot
Direktorica Slovenske turistične organizacije (STO) Maja Pak je danes podala odstopno izjavo s te funkcije. Razlog je razhajanje pogledov na vodenje STO z ministrom za gospodarski razvoj in tehnologijo Zdravkom Počivalškom, so sporočili iz STO.

Pakovi bo mandat predvidoma prenehal s 1. decembrom letos. Po odstopu se bo do nadaljnjega vrnila na prejšnje delovno mesto na STO.

"Z današnjim dnem podajam odstop s funkcije direktorice STO zaradi razhajanja pogledov na vodenje STO z ministrom za gospodarski razvoj in tehnologijo. STO zapuščam v odlični kondiciji, z vrhunsko, motivirano in kreativno ekipo, s katero smo v preteklih letih v tesni povezavi s turističnim gospodarstvom uspešno pozicionirali Slovenijo na globalnem turističnem zemljevidu kot zeleno in trajnostno usmerjeno destinacijo, ki se redno uvršča na lestvice najbolj atraktivnih in zaželenih turističnih destinacij," je v izjavi za medije zapisala Pakova.

Zdravko Počivalšek | Avtor: Anže Petkovšek Zdravko Počivalšek, intevju z ministrom za gospodarstvo. Anže Petkovšek
"Ponosna sem na dosežke STO v zadnjih sedmih letih in na to, da sem imela priložnost voditi organizacijo, ki je Slovenijo postavila za primer dobre prakse na področju razvoja in implementacije trajnostnega turizma na globalni ravni. Ponosna sem, da na STO vsi zaposleni delimo ključne vrednote organizacije, ki so strokovnost, visoki kakovostni standardi, partnerstvo s turističnim gospodarstvom, timsko delo, inovativnost, digitalizacija, transparentnost in gospodarnost; v središču vseh naših razvojnih in promocijskih aktivnosti pa je trajnostno ravnanje," je dodala.

Pakova je STO prvič vodila med letoma 2010 in 2012, nato je bila STO z vrsto drugih državnih agencij združena v javno agencijo Spirit Slovenija. Vodenje nacionalne turistične organizacije je znova prevzela po njeni ponovni osamosvojitvi leta 2015. Marca letos je vlada Pakovi zaupala nov mandat na čelu STO za petletno obdobje.

Počivalšek se je v pisnem odzivu Pakovi zahvalil za njeno delo in dobro sodelovanje. Ob tem je poudaril, da je epidemija covida-19 pred slovenski in globalni turizem postavila velikanske izzive, ki terjajo spremembe na vseh področjih.

"Vlada je v času epidemije za ohranitev turističnega ekosistema namenila dobro milijardo evrov, kar terja tudi nujne strukturne spremembe. Rešitve, v katere nas potiska nova realnost, morajo zato bolj pogumno nagovarjati ključne segmente, predvsem pa več časa posvetiti iskanju poti implementacij nadstandardnih rešitev," je poudaril in Pakovi zaželel vse dobro na nadaljnji profesionalni poti.

Na STO so poudarili, da so bili v času, ko je STO vodila Pakova, narejeni veliki premiki v smeri prepoznavnosti in umeščanja Slovenije v mednarodnem prostoru, konsistentnega znamčenja v skladu z znamko I feel Slovenia, v smeri digitalne preobrazbe trženja in oblikovanja partnerstev z najuglednejšimi mednarodnimi združenji organizatorjev potovanj. Slovenija je razvila lastno nacionalno orodje za trajnostni turizem, Zeleno shemo slovenskega turizma, in postala na globalni ravni primer dobre prakse na področju razvoja in trženja trajnostnega turizma.

Okrepile so se tudi povezave z destinacijami v Sloveniji in partnersko sodelovanje s slovenskim turističnim gospodarstvom in drugimi ključnimi partnerji slovenskega turizma, izpostavljajo na STO. Napredek v razvoju trajnostne gastronomije je vplival na prihod Michelinovega vodnika v Slovenijo ter na imenovanje Slovenije za Evropsko gastronomsko regijo 2021.

Maja Pak | Avtor: Saša Despot Saša Despot

Prav tako je STO intenzivirala vlaganje v razvoj in trženje kongresnega turizma ter sodelovanje pri odmevnih mednarodnih športnih dogodkih, pripravila je temelje za razvoj športnega turizma ter aktivno podpirala zdraviliški in kulturni turizem. Pri uresničevanju vizije slovenskega turizma na poti do trajnosti je STO dosegla soglasno podporo vseh deležnikov slovenskega turizma.

"Vse to predstavlja dobre temelje za ponovni zagon turizma, ki mora iz krize iziti še uspešnejši, bolj trajnosten in odgovoren," so še zapisali na STO.

Komentarjev 6
  • MK 19:48 17.november 2021.

    pri vseh zaposlenih najemajo vse mogoče zunanje kadre in jim veselo plačujejo brez javnih naročil, zneski dosegajo 100.000 EUR. Vse zelo domače. Revizijo naj TAKOJ pošljejo v STO in naj jih dobro pogledajo. Za napake pa naj odgovarja večna direktorica. 3/3

  • MK 19:45 17.november 2021.

    STO ima zaposlene, ki so dvoživke. Enkrat delajo za "državo" drugič za svoj s.p.? Kot bi vam učitelj popoldne nudil inštrukcijse za svoj s.p. Hkrati so zelo radi uporabniki term, smučišč, masaž, dobre hrane in pijače... ker imajo zelo "leteč" ...prikaži več delovni dan se tudi ne štemplajo ampak imajo kar knjigo prisotnosti, kjer prvi vpiše vse ostale, zadnji pa izpiše 2/3

  • MK 19:43 17.november 2021.

    STO je ljubljenček vsakokratne vlade. Nikoli ni nobenih revizij. Kje so Urad za nadzor proračuna? Kje je Protikorupcijska komisija? STO vodi katalog ponudnikov gostinsko-turističnih storitev za katerega je potrebno PLAČAT! In to javni agenciji? To je enako kot če bi ...prikaži več plačali za napoved vremena ali FURS-u plačali za napoved dohodnine. 1/3