Slovenija
660 ogledov

Zaradi neupoštevanja ortodontovih navodil ob pravico do kritja stroškov zdravljenja

ortodont Profimedias
Če bolnik ne upošteva navodil, ki se nanašajo na redne kontrole, nošenje aparata in ustno higieno, mora ortodont zdravljenje prekiniti. V tem primeru zavarovalnica stroškov ortodontskega zdravljenja ne krije več.

"Letos smo ortodontsko zdravljenje, ki ga krije zavod za zdravstveno zavarovanje prekinili enemu do dvema pacientoma, letos pa že trem do štirim," pravi Barbara Hrovatin, specialistka zobne in čeljustne ortopedije. Ortodonti namreč morajo, če se pacient ne drži pravil, ki jih je določil Zavod za zdravstveno zavarovanje (ZZZS), prekiniti zdravljenje, ki je financirano iz zdravstvene blagajne.

Najpogosteje prekinitev zaradi slabe higiene


"Najpogostejši razlog za prekinitev zdravljenja je neustrezna ustna higiena, zaradi katere lahko pride do poškodbe sklenine in obzobnih tkiv. Vedno pa pred eventualno prekinitvijo ortodontskega zdravljenja pozovemo na razgovor staše in pacienta. Pacienta opozorimo, da izboljša ustno higieno, mu nudimo poduk o ustni higieni in ponovimo demonstracijo pravilnega čiščenja zob ter nadziramo morebitno izboljšanje stanja. Šele, če po večkratnih kontrolah in opozorilih pacient ne vzpostavi primerne higiene in s tem ogroža svoje oralno zdravje, moramo ukrepati. Stanje tudi fotografiramo,"
razlaga Hrovatinova.

ZZZS stroškov zdravljenja ne krije več

Če ortodont zaradi neupoštevanja navodil prekine zdravljenje, zavarovanec nima več pravice do kritja stroškov zdravljenja iz zdravstvene blagajne. Ortodont o predčasni prekinitvi ortodontskega zdravljenja obvesti pacientovega izbranega zobozdravnika, ki pa ne sme/more izdati nove napotnice za ortodontsko zdravljenje, saj se pacientu lahko izda le ena napotnica za specialista zobne in čeljustne ortopedije, ki je trajna in velja celotno obdobje ortodontskega zdravljenja.
 

Bolniki niso prihajali na preglede

Kot pravi Hrovatova, so se taka pravila uvedla z namenom vzpostaviti resen odnos do ortodontskega zdravljenja, saj je možno ortodontsko zdravljenje uspešno izvesti in zaključiti  le ob ustreznem sodelovanju pacienta in rednem prihajanju na naročene termine. Bolnikov, ki brez razloga ne prihajajo na preglede, je v njihovi ambulanti malo. Paciente, ki so v terapiji in so neupravičeno odsotni in se sami znova ne naročijo pokličejo in pozovejo, naj se oglasijo v ambulanti.

ortodont | Avtor: Profimedias Profimedias

Prvi pregled pred 16-im letom

Pravico do ortodontskega zdravljenja, ki je krito iz zdravstvenega zavarovanja in vključuje tudi izdelavo ustreznega ortodontskega aparata, imajo tisti otroci, oziroma mladostniki pri katerih je  po doktrinarnih opredelitvah ortodontske stroke prisotna srednja, težja ali zelo težka oblika nepravilnosti zob in čeljusti.

Čakalne dobe do štirih let

Za zavarovane osebe do dopolnjenega 18. leta starosti oziroma tudi po tej starostni dobi, če je bila potreba po zdravljenju ugotovljena vsaj dve leti prej, preden je oseba dopolnila 18. leto starosti, je zdravljeno krito iz obveznega zdravstvenega zavarovanja. Na zdravljenje se je torej, tudi zaradi dolgih čakalnih dob - te samo v območju območne enote Ljubljana znašajo od nekaj mesecev pa vse do štirih let, potrebno naročiti pravočasno.

Zapletena menjava ortodonta

Ortodontsko zdravljenje pravilom traja dve do tri leta, v nekaterih primerih pa tudi precej več, kar ponavadi vodi v nezadovoljstvo in dvom v pravilne odločitve glede ortodontskega zdravljenja. Pravila ZZZS menjavo ortodonta dopuščajo v primeru, da se pacient preseli ali ob upokojitvi izbranega ortodonta ali na svojo željo.

V primeru preselitve ali upokojitve je izbrani ortodont dolžan prevzeti novega pacienta kljub zasedenosti. Originalno medicinsko dokumentacijo z originalno napotnico prejme novo izbrani ortodont, fotokopijo dokumentacije obdrži dosedanji ortodont, za primer morebitnih nesporazumov ali pravd.

Kadar gre za zamenjavo na svojo željo pa mora ta potekati sporazumno med ortodontoma. Skratka, potrebno je najti ortodonta, ki bo pripravljen nadaljevati zdravljenje, ki ga je začel nekdo drug. Ortodonti ocenjujejo to kot nehvaležno delo, velikokrat pa zdravljenje zastavijo na novo. Lažje se je za zamenjavo ortodonta dogovoriti, ko gre za samoplačniško zdravljenje kot pa pri zdravljenju na račin OZZ.

sergeja.hadner@zurnal24.si

Komentarjev 4
  • vzev 18:08 22.julij 2016.

    In če ti ZZZS ne krije več tega dela zdravljenja, pomeni to tudi, da rabiš potem manj plačevati za ZZZS?

  • korisnik_362 17:10 22.julij 2016.

    Članek govori o zdravljenju, ki ga plača zdravstvena blagajna, torej ZZZS. Samoplačniško zdravljenje pa je najbrž druga zgodba.

  • dd 11:48 22.julij 2016.

    O namerno prepočasnem zdravljenju ortodontov, ki vključujejo nešteto nepotrebnih pregledov, z namenom pobrati čim več denarja, pa ni nič napisanega.