Slovenija
33375 ogledov

Zaradi neurja morali preseliti otroke, ki so kampirali

Vreme: Tako se je včeraj razbesnela narava - Neurje na dolenjskem Dolenjska News
Gasilci imajo danes veliko dela z odstranjevanjem posledic neviht, ki so se začele prožiti že okoli poldneva.

Okoli poldneva so se nad našimi kraji začele pojavljati krajevne plohe in nevihte. Ponekod so se razvile močnejše nevihte, ki so s seboj nosile tudi točo. Veliko škodo je toča povzročila v vasi Podbrezje. Gasilci PGD Podbrezje so odstranili velike količine ledu. Pri odstranjevanju nanos toče s ceste so si pomagali s čelnim nakladačem. Voda je poplavila eno od tamkajšnjih domačij. 

Silovito neurje je zajelo tudi kamp Šobec, kjer so jo najslabše odnesli šotori.

Gasilci iz Lesc in Radovljice opozarjajo na napovedi vremenoslovcev o prihodu še ene močnejše fronte. Prebivalce so pozvali, naj očistijo odtočne jaške v okolici hiš. 

Neurje s točo je popoldne prizadelo območje Bleda. V Bodešču pri Bledu je padala toča velika kot jajce, je razvidno s spodnjega posnetka. 

Kako se gibljejo nevihte, lahko spremljate TUKAJ.

Po do zdaj znanih podatkih Uprave RS za zaščito in reševanje je meteorna voda zalila 30 objektov, poroča STA. V Radovljici je meteorna voda zalila več stanovanjskih objektov, prostore Osnovne šole Lesce in vrtca, arhiv Občine Radovljica ter podvoz pod železniško progo v Lescah.

Na območju občine Naklo je močan veter odkril dve strehi. Gasilci GARS Kranj, PGD Duplje, Naklo in Podbrezje so izčrpali vodo in odstranili pločevinasto streho, ki jo je odneslo na sosednjo hišo ter strehe začasno prekrili. Napolnili so tudi protipoplavne vreče, ki so jih dostavili na potencialno ogrožene kraje.

V Mengšu je meteorna voda ogrožala stavbo zdravstvenega doma. Na območju občine Maribor se je sprožil zemeljski plaz. navaja STA. 

Otroke preselili v gasilski dom

Močnejše nevihte so se razvile tudi na jugovzhodu države. Po podatkih Uprave RS za zaščito in reševanje so morali nekaj pred 17. uro posredovati gasilci v naselju Podzemelj. "Močan veter in deževje sta razkrila šotor, v katerem so kampirali otroci pod varstvom mentorjev. Gasilci PGD Podzemelj, Gradac, Dobravice in Krasinec so opremo in otroke preselili v gasilni dom Podzemelj," navaja uprava. 

Na delu so bili gasilci na območju Dravograda. V Otiškem vrhu je zaradi močnega naliva in zamašenega kanalizacijskega jaška meteorna voda zalila dovozno cesto do stanovanjskih objektov. Vodo so prečrpali gasilci PGD Šentjanž pri Dravogradu.

Na področju Mestne občine Slovenj Gradec je meteorna voda zalila kletne prostore Splošne bolnišnice Slovenj Gradec. Gasilci PGD Slovenj Gradec so izčrpali okrog deset kubičnih metrov vode.

Na Cesti Osvobodilne fronte v Trbovljah voda zateka skozi od toče poškodovano streho v stanovanjske prostore. Posredujejo gasilci PGD Trbovlje-mesto. Zaradi močnega naliva je meteorna voda pritekla v dve stanovanji na Lokah v Občini Zagorje ob Savi. Posredujejo gasilci PGD Loke.

neurje | Avtor: Neurje.si Neurje.si

Kakšno bo vreme v prihodnjih dneh?

Ponoči bodo padavine oslabele in zjutraj ponehale. Pihal bo veter vzhodnih smeri, na Primorskem šibka do zmerna burja. Čez dan se bo delno razjasnilo, nastalo bo nekaj ploh. Na Primorskem bo še pihala večinoma šibka burja. Najvišje dnevne temperature bodo od 20 do 24, na Primorskem okoli 28 °C.

V četrtek bo pretežno jasno. Petek bo še deloma sončen, predvsem v zahodnih krajih je popoldne možna kakšna ploha ali nevihta, je razvidno iz napovedi agencije za okolje. Ogrelo se bo do okoli 27 °C. "V noči na soboto in v soboto kaže na spremenljivo vreme s pogostejšimi padavinami. Od nedelje naprej se bo verjetnost za padavine zmanjšala, še vedno pa niso izključene posamezne popoldanske plohe ali nevihte. Nekoliko topleje bo, saj bodo najvišje dnevne temperature blizu 30 °C," napovedujejo

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 1
  • zdrej 08:19 29.junij 2023.

    Zurnal, zakaj bi izklapljal add blocker, ko pa imate nasranih reklam, da glava boli in vsebino iščeš s pinceto?!?!?!??!?! Če bi dajali normalno količino reklam, bi še bilo ok, sedaj pa oprostite. Raje neham brat portal, kot pa gledam to smetišče!