Slovenija
176 ogledov

Zaradi nevarne bakterije umrla dva bolnika

slovenija 15.11.13. maribor, urgenca maribor, ukc, nujna medicinska pomoc, foto: Nino Verdnik
Zaradi nevarne bakterije v UKC Maribor umrla dva bolnika, mesečno se jih naleze 10 do 16. Iz bolnišnice spročili, da ni razloga za preplah.

V Univerzitetnem kliničnem centru Maribor so opoldne potrdili, da se že kar nekaj časa borijo z nevarno bakterijo. Dva okužena bolnika sta zato umrla, mesečno se naleze 10 do 16 novih bolnikov.

Po besedah vodje enote za obvladovanje bolnišničnih okužb Rajka Saletingerja gre za bakterijo, ki se pogosteje pojavlja v bolnišničnih okoljih, trenutno pa sta pri njih dejansko okužena le dva bolnika.

Bakterija, ki je odporna na antibiotike

Kot je na novinarski konferenci potrdil Seletinger, so imeli v omenjeni bolnišnici res imeli dva smrtna primera, kjer so opazili omenjeno bakterijo CRAb-CP, a ni mogoče trditi, da je prav to povzročilo smrt. "Gre za že v osnovi hudo bolne paciente, pri katerih vsak dodaten negativen vpliv ni dober. Ne morem pa reči, da je bila ta okužba prevladujoč razlog," je pojasnil.

"Gre za bolnišnično bakterijo, ki se pogosteje pojavlja v bolnišničnem okolju, ker je v osnovi bolj odporna na antibiotike, kar ji omogoča boljše preživetje v takšnih okoljih," je pojasnil.

"Bakterija je znana že vrsto let," je dodal, podatkov o prisotnosti te bakterije v drugih slovenskih bolnišnicah pa nima.

Bakterija po njegovih besedah predstavlja tveganje le za manj odporne bolnike, kot so na primer starejši in bolniki z kroničnimi obolenji, medtem ko za zdravega človeka ni nevarna.

V bolnišnici še deset bolnikov, pri katerih so našli bakterijo

V tem mesecu so prisotnost omenjene bakterije potrdili pri dvanajstih bolnikih, od tega jih je trenutno v bolnišnici še deset. "Samo dva bolnika sta zdravljena z antibiotikom, ker smo ocenili, da gre pri njiju dejansko za okužbo s to bakterijo. Pri ostalih bolnikih je bakterija samo prisotna, na primer v blatu, kar ne pomeni okužbe," je pojasnil. "V večini primerov zaznamo le prisotnost te bakterije, okužbe so redke."

Bolnike zadržujejo v bolnišnici predvsem zaradi tega, ker ne želijo, da bi se bakterija prenesla v druga okolja. "V domovih za starejše je na primer treba te bolnike namestiti v ločene sobe," je povedal.

Od danes operacije potekajo normalno

Program operacij so zaradi te bakterije, ki sta jo v Maribor lani prinesla bolnika z Reke, nekoliko prilagodili le en dan. "Modifikacija operativnega programa se je zgodila samo včeraj, ker smo želeli oceniti stanje. Od danes naprej tečejo kirurški programi normalno," je zatrdil Saletinger. Za prilagoditev števila operacij so se po njegovih besedah odločili samo zato, da ne bi bilo preveč gneče v intenzivni negi.

Ni razlogov za preplah

"Stanje je stabilno," je poudaril in dodal, da že skoraj teden dni niso zabeležili novih bolnikov z dokazano prisotnostjo te bakterije. Zdravstveno osebje ob obravnavi takšnih bolnikov uporablja zaščitno opremo, po odpustu bolnika iz bolnišnice pa se njegovo sobo in vse predmete, s katerimi je prišel v stik, temeljito očisti, tudi z aerosoli za razkuževanje. Obiski pri teh bolnikih so omejeni, obiskovalci ob prihodu dobijo zaščitno opremo in navodila, kako ravnati.

dezurni@zurnal24.si

 

Komentarjev 2
  • Božidar Dinič 14:53 26.julij 2016.

    končno leon odkrito vse ostalo je trla baba lan se bo do pa na račun mrtvih skrajšale ćakalne vrste naravna selekcijaaleluja

  • Avatar Leon
    Leon 13:03 26.julij 2016.

    Morda bi naslednja akcija ob Rdečih noskih bila Čiste roke !