Slovenija
22 ogledov

Zaradi obilnega dežja se je poškodoval jez

Gradišče PrtScr http://www.seng.si
Zaradi obilnega dežja v zadnjih dnevih je prišlo do poškodbe zajezne pregrade pri mHE Gradišče. Po besedah Samo Kosmača poveljnika CZ za Severrnoprimorsko, je panika odveč.

27. oktobra so visoke vode reke Vipave povzročile resne poškodbe vodne pregrade Hidro elektrarne Gradišče. Poškodbe so pri SENGU opazili šele danes, ko se je pretok reke ustrezno znižal. Osebje SENG-a je opravilo vse možne zaščitne ukrepe za zmanjšanje morebitnih posledic porušitve pregrade.

"Poškodbe so nastale na desni polovici pregrade in sicer večje razpoke, poškodbe temeljev in poškodbe krone pregrade. Trenutno stanje pregrade je stabilno, ker pretoki Vipave niso visoki, ob povečanju le teh pa lahko pride do delne porušitve pregrade, v primeru visokih vod pa tudi do celotne porušitve  pregrade in s tem popolne spraznitve akumulacije ter poplavnega vala," so sporočili s Centra vodenja SENG.


Dodali so še, da je za pričakovati, da morebitna porušitev pregrade ne bo hipna, ter da bo poplavni val ostal znotraj korita struge.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.