Slovenija
4699 ogledov

Zaradi odpravnine zavrelo med svetniki

Mestna občina Maribor mediaspeed
Kandidatki za županjo in stranki Lista za pravičnost in razvoj očitajo, da zadevo izkoriščajo v predvolilne namene.

Zavrelo je zaradi poskusa sklica izredne seje mestnega sveta, ki ga je zahtevala Lista za pravičnost in razvoj, katere kandidatka za županjo Maribora je nekdanja poslanka LMŠ Lidija Divjak Mirnik. Izredno sejo so zahtevali, ker so imeli dodatna vprašanja glede odpravnine nekdanjemu direktorju Energetike Maribor Alanu Percu. Svetniki so bili s sporazumom seznanjeni sredi oktobra, a so želeli dodatna pojasnila, saj "se člani mestnega sveta niso mogli podrobno seznaniti o višini izplačane poravnave. Prav tako iz njega ni moč razbrati, ali je bil znesek že izplačan in kdo ga je izplačal". 

Da bi prišlo do sklica izredne seje, bi morali dobiti 12 podpisov, kar pa jim ni uspelo. Vendar pa mestna svetnika Stranke mladih Zeleni Evrope in Levice Igor Jurišič in Vlado Šega očitata stranki LPR in županski kandidatki, da situacijo izrabljata v predvolilne namene. Kot poudarjata Jurišič in Šega, je bil na zahtevi za izredno sejo kot rok za podpis naveden datum 3. november do 12. ure. Ob tem sicer dodajata, da je bilo pri tem napačno zapisano, da gre za sredo in ne četrtek. Rok za oddajo se po njunem mnenju izteče v četrtek ob 12. uri, stranka LPR pa je že v sredo popoldne sporočila, da jim potrebnih podpisov ni uspelo pridobiti.

"Oba sva bila zgrožena nad vašo izjavo za javnost, ki ste jo medijem posredovali najmanj 21 ur in 35 minut pred iztekom roka, ki ste ga za podporo s podpisom sami postavili (v časniku Večer je bilo namreč objavljeno ob 2.11.ob 14:25). S tem dejanjem ste prestopili vse meje politične etike in zdi se, da ste z obveščanjem javnosti pred rokom za oddajo podpisa v javnosti predvsem želeli ustvariti vtis, kot da ta tema ne zanima nikogar razen vas in s tem želeli na nepošten način v volilni kampanji pridobiti medijsko pozornost s katero bi povečali možnosti za izvolitev. Na ta način ste, verjameva, da namerno, vse ostale svetnice in svetnike odvrnili od sodelovanja pri razpisu izredne seje," sta v sporočilu za javnost zapisala Jurišič in Šega.

Ker se zavedata resnosti problematike, sta županska kandidata napovedala, da bosta "poskusila sanirati škodo, ki je z vašim javnim nastopom nastala in še v tem mandatu najti ustrezen in zakonit način za ugotavljanje odgovornosti v povezavi z razrešitvijo Alana Perca in posledic te razrešitve, ki so večplastne in presegajo zgolj izplačilo odškodnine nekdanjemu direktorju"

Na prihajajočih lokalnih volitvah se za župana Mestne občine Maribor poteguje petnajst kandidatov, med njimi tudi sedanji župan Aleksander Saša Aresnovič in nekdanji župan Franc Kangler.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 3
  • Naklonsky 16:38 03.november 2022.

    Obstajajo ultra levaki, levaki in svobodni levaki. Pri delitvi denarja se malo sporeče, kakšna trda beseda, nato kakšno črtico ali dve in se vse uredi. Naj uživajo!

  • Avatar Mehičanka76
    Mehičanka76 13:50 03.november 2022.

    Se dodo že zmenili. Je pa čas pred volitvami, čas podtikanj, umazanih govoric in še česa.

  • Avatar Leon
    Leon 12:52 03.november 2022.

    Arsenoviča bodo odnesle obljube Maribor za vse Mariborčane pri čemer je imel v mislih malomeščansko buržoazijo katera ga podpira saj gre za večne povzpetneže in politične oportuniste. Pozabil je na desni breg Drave ,kjer vlada prometni kaos zaradi slabih cest ...prikaži več , pretočnosti prometa, prometne signalizacije in varnosti udeležencev . Semaforji na najbolj obremenjenem križišču Tržaška ,Ptujska, Proletarskih b. so iz leta 1960 kjer mora pešec prehoditi 4 vozne pasove v 6 sekundah ? Naj župan proba ,