Slovenija
74 ogledov

Zaradi okvare sistema hlajenja na očesni kliniki odpadle operacije

slovenija 07.09.10, UKC, ocesna klinika, operacijska soba, operacija, Zaloska ce Anže Petkovšek
Sistem za hlajenje na očesni kliniki v zadnjih dveh mesecih odpovedal že dvakrat. Zaradi previsoke vlage obstaja nevarnost, da bi bili inštrumenti nesterilni.

Z Očesne klinike na UKC Ljubljana so sporočili, da je zaradi odpovedi hlajenja prišlo do razmer, ki ne omogočajo varnega dela. Danes in do nadaljnjega so morali zaradi zagotavljanja varnosti pacientov odpovedati operacije.

Danes je tako odpadlo 16 nenujnih posegov. Predvidoma do jutri bodo uspeli usposobiti dve operacijski dvorani v katerih bodo lahko opravljali nujne (urgentne) operacije. Kot sporočajo, bodo za vse ostale paciente poskrbeli v najkrajšem možnem času. Vsi pacienti bodo o novem datumu operacije pravočasno obveščeni

 

Že druga okvara v dveh mesecih

Na očesni kliniki so morali operacije odpovedati tudi 11. julija, ko je odpovedal hladilnega sistema, ki skrbi za vlažnost v operacijskih dvoranah, zaradi česar je bilo v njih preveč vlage. Raven vlage v teh prostorih mora biti med 40 in 60 odstotki. Če je višja, lahko medicinski inštrumenti in sanitetni material postanejo nesterilni.

Klimatski sistem klinike je bil sicer pred kratkim obnovljen, pokvaril naj bi se zaradi visokih temperatur.

Na starih klinikah klimatizirane le operacijske dvorane in intenzivne terapije

V glavni stavbi UKC Ljubljana delujejo trije hladilni agregati, pohlajuje se skoraj celotna glavna stavba UKC Ljubljana. Za potrebe shranjevanja zdravil je v razpisu izvedba del za pohlajevanje oddelčnih lekarn v glavni zgradbi.

Večina starih klinik nima izvedenega hlajenja v običajnih bolniških sobah, klimatizirani pa so prostori v operacijskih dvoranah in intenzivnih terapijah. V bolnici dr. Petra Držaja vsi sistemi hlajenja delujejo.

V porodnišnici potrebna zamenjava klimatske naprave

Na objektu Leonišče je bil v mesecu septembru 2014 inštaliran hladilni agregat za hladilne potrebe
mansardnega dela objekta. V obstoječi klimat je bil dodatno vgrajen hladilnik. V izvedbi je idejna zasnova prezračevanja hodnikov Leonišča.

V mesecu maju 2016 je bil zaključen projekt zamenjave enega od dveh starih hladilnih agregatov na objektu Nova ginekološka klinika, pri čemer sedaj skupna hladilna moč znaša skupaj cca. 245 kW. V prihodnosti je v planu zamenjava tudi drugega starega hladilnega agregata. Za končno ureditev delovnih pogojev porodnega bloka in bolniških oddelkov porodnišnice je v prihodnosti potrebna tudi zamenjava obstoječih dotrajanih klimatskih naprav.

"Bi pa bilo potrebno za nekatere, toplotno najbolj obremenjene oddelke (npr. KO za anesteziologijo in intenzivno terapijo operativnih strok Kirurške klinike in KO za intenzivno interno medicino) močno povečati tudi količine dovodnega zraka, zaradi česar nestrpno pričakujemo izgradnjo nove urgence. Izkazuje se, da omenjeni prostori in inštalacije ne ustrezajo osnovnim potrebam medicine. Z dokončanjem celotnega DTS (in ne le urgence) bi to rešili," pravijo na UKC Ljubljana.

Paciente hladijo z osvežilnimi kopelmi

Pred vročinskim valom so zaposlenim na UKC Ljubljana poslali navodila za ravnanje v vročih dneh, v katerih jih prosijo, da prezračujejo v nočnem času, ko temperature padejo, podnevi pa poskrbijo za maksimalno senčenje prostorov in zapiranje oken. Prosijo tudi, da se ob vklopljeni hladilni napravi ne odpira oken, ker tako hladen zrak dobesedno spuščamo skozi okna in obremenjujejo hladilni sistem ter povečuje stroške za hlajenje.  "Še vedno velja, da je strošek za hlajenje nekajkrat večji kot je za ogrevanje. Svetujemo tudi vnos zadostne količine tekočin;strokovnjaki zdravstvene nege za paciente dodatno poskrbijo s pogostimi osvežitvami (osvežilne kopeli,
preoblačenje osebnega in posteljnega perila ter ostali ukrepi za izboljšanje počutja pacientov). V vročih dneh naši zaposleni torej počutju pacientov namenjajo posebno skrb."

Preberite še:



dezurni@zurnal24.si

 
Komentarjev 4
  • Avatar Leon
    Leon 15:12 30.avgust 2016.

    Popi in kje si bil vsa ta leta ,da mi komaj sedaj to poveš ?

  • kontrahan 13:53 30.avgust 2016.

    In kot ponavadi krivca pa ni. Krivi so bolniki, ker jih je preveč za operacije. Čakalne dobe se večajo, pacientom pa kdaj pa kdaj tud ven vrže.........

  • Papaja Popi 13:50 30.avgust 2016.

    LeonNi samo ministrica Kolarjeva edina kriva.Krivi so že vsi njeni predhodniki vseh barv in to že leta in leta.