Slovenija > Zaradi orkanskega vetra kaos po državi
7234 ogledov

Predlog koalicije: neobvezno bo obvezno

slovenija 06.09.2010 Vzajemna, poloznice, placevanje, foto: Bostjan Tacol Boštjan Tacol
Šabeder: Pričakujemo burno razpravo in verjetno tudi negativno kampanjo zavarovalnic.

Koalicijske stranke so se danes strinjale s predlogom, po katerem bi ukinitev dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja reševali v dveh korakih: v prvem bi pobiranje prispevka prenesli v pristojnost Zavoda za zdravstveno zavarovanje Slovenije (ZZZS), v naslednjem koraku pa bi pripravili solidarnostno lestvico pri pobiranju tega prispevka.

Kompromisni predlog zakonu, ki ga je pripravila Levica

Gre za alternativni predlog ministrstev za zdravje in za finance, je pojasnil minister za zdravje Aleš Šabeder. V prvem koraku, ko bi pobiranje sedanjega prispevka za dopolnilno zdravstveno zavarovanje prenesli na ZZZS, bi torej ta postal obvezen. S prenosom prispevka na ZZZS bi obseg zbranih sredstev ostal enak oziroma bi se povečal za sredstva, ki jih sedaj porabijo zdravstvene zavarovalnice za lastno delo.

"Na mizi imamo dva predloga - zakonski predlog Levice, ki je v 90 odstotkih usklajen, pogovoriti se moramo samo še o nekaj decimalkah in vlada naj ga odnese na ESS. Na drugi strani pa imamo obljubo ministra Šabedra, ki pa je zgolj obljuba. O predlogu, o katerem govori, ne vemo nič in nihče ga še ni videl," pravi koordinator Levice Luka Mesec. Levica takoostaja pri nameri graditi na svojem predlogu. 

Z Levico še niso govorili

S poslanci Levice, ki so pretekli teden vložiliu v katerem so opredelili vire iz katerih bi pridobili sredstva s katerimi bi nadomestili izpad sredstev na račun premije dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja, se predstavniki koalicije o kompromisnem predlogu še niso pogovarjali. Levica podporo proračunu pogojuje z ukinitvijo dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja.

slovenija 06.09.2010 Vzajemna, poloznice, placevanje, foto: Bostjan Tacol Izračuni Slovenija Toliko boste plačevali za zdravstvo, če bo sprejet predlog Levice

Minister Šabeder je pojasnil še, da bodo svoj predlog lahko vložili šele, ko bodo stekli postopki glede zakona, ki ga je vložila Levica. Šli pa bodo po ustaljenem postopku, zakon bo predlagala vlada, šel bo v javno razpravo in ga bodo uskladili z Ekonomsko socialnim svetom. Šabeder po vložitvi predloga pričakuje burno razpravo in verjetno tudi negativno kampanjo zavarovalnic.

 

Komentarjev 2
  • dusan11 17:55 30.september 2019.

    Temu se soet reče nič od tega, tresla se gora rodila se miš, levica pa izgubila spet

  • wolf.ata 14:20 30.september 2019.

    kaj nas brigajo zavarovalnice,po 3 leta in več čakajo ljudje na zobne proteze,razne preglede itd.,pa še potem bogataši,ki enako dopolnilno pzz plačujejo,gredo preko vrste,ukiniti in plačevati po dohodku v obveznem zav.,kdor pa nima naj socialna da,kot romom-ciganom ter migrantom,pa prometne ...prikaži več prekrške enako,po dohodku,kot v tujini...moje mnenje,razmišljanje