Slovenija
29 ogledov

Zaradi packov bodo vsi plačali več!

slovenija 05.06.13, Snaga, smetar, komunalni delavec, smeti, komunalni odpadki, Anže Petkovšek
V mariborski Snagi zadnje mesece opažajo vse več onesnaženih ekoloških otokov, na katerih ločeno zbirajo odpadni papir, drobno embalažo in odpadno steklo.

Kot pojasnjujejo v Snagi, je ravnanje z odpadki, ki jih zberejo na ekoloških otokih in zbirnih centrih, vključeno v ceno, ki jo občani plačajo z mesečno položnico. Na zbirnih centrih je potrebno simbolično doplačati le tiste odpadke, s katerimi imajo tudi sami s predajo ustreznim prevzemnikom in nadaljnjo obdelavo višje stroške od povprečnih. Gre predvsem za nevarne in gradbene odpadke.

Čiščenje in odvoz odpadkov, ki se pojavijo na ekoloških otokih in tja ne sodijo, pa predstavljata dodaten strošek, ki ga plačujejo vsi občani, opozarjajo v Snagi, kjer vsako leto pripravijo elaborat, s katerim prikažejo, kakšna bi bila glede na stroške v preteklem letu upravičena cena. V stroške seveda štejejo tudi vsako posebno intervencijo na ekoloških otokih.

"V kolikor se bo takšno neodgovorno početje na ekoloških otokih nadaljevalo, bomo posledično zaradi nekaj packov za ravnanje z odpadki vsi plačevali več," poudarjajo v Snagi, zato občane pozivajo, da v kolikor opazijo koga, ki na ekoloških otokih odlaga odpadke, ki tja ne sodijo, naj jih o tem obvestijo na njihovo brezplačno telefonsko številko Ekofona 080 72 97. Podatke bodo predali pristojni inšpekciji, ki lahko kršitelje kaznuje.

Snaga v Mestni občini Maribor zagotavlja kar štirikrat več ekoloških otokov, kot je zakonsko določeno. Na voljo so na 952 lokacijah. V kolikor so posode na določenem ekološkem otoku prepolne, občane naprošajo, da odpadkov ne odlagajo zraven, pač pa se sprehodijo največ 150 metrov naprej, kjer bodo zagotovo našli novega, ki ne bo tako poln. Pogosto jim namreč nagaja tudi veter, ki predvsem papir in drobno embalažo, v kolikor je odložena zraven posod, raznosi po okolici.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.