Slovenija
16 ogledov

Zaradi padavin nastajajo prve težave

nevarnost poplav graf Arso
Zaradi močnih padavin v zahodni Sloveniji že naraščajo hudourniki, ki ogrožajo stanovanjske objekte. Reke in potoki bodo še naraščali, napovedan močan veter.

Zaradi močnih padavin na Bovškem, Koroškem in Štajerskem naraščajo potoki in hudourniki, ki ogrožajo stanovanjske objekte. Od včeraj zvečer je ponekod v Posočju že padlo prek 160 mm, v Gornjesavski dolini do okrog 50 mm, na Koroškem pa 30 mm padavin na kvadratni meter.

Popoldne so padavine zajele večji del države, predvsem na severu, kjer je razglašen oranžni alarm (zgornji graf). Gladina morja bo povišana zaradi močnejšega južnega vetra, obstaja tudi možnost poplavljanja rek. Meja sneženja se bo spustila.

Po hidrološki napovedi Agencije RS za okolje (Arso) obstaja v večernih urah verjetnost za nadaljnje naraščanje hudournikov in manjših potokov, zlasti na območjih Koroške, širšega Celjskega območja in Posotelja. Ob tem so možna tudi razlitja.

Reke s povirji na območjih Julijskih Alp, Karavank, Kamniško-Savinjskih Alp, Pohorja, Slovenskih goric in Posotelja bodo zvečer še naraščale. Pri tem bodo predvidoma ostale v svojih strugah, obstaja pa manjša verjetnost za razlivanja na območju pogostih poplav.

Po podatkih upravljavca hidroelektrarn na Dravi se je po 16. uri povečal pretok Drave na 600 kubičnih metrov na sekundo.

V nedeljo čez dan se bodo pretoki rek prehodno zmanjšali, nato pa popoldan in v noči na ponedeljek ponovno močneje povečali najprej na zahodu in pozneje v večjem delu države

Plazovi, meteorna voda zaliva kleti, veter odkriva strehe

Popoldne se je v občini Radlje ob Dravi na lokalno cesto Vas-Remšnik zaradi močnega dežja sprožil zemeljski plaz, pri Mislinji in pri Slovenj Gradcu pa potoka ogrožata dve hiši.

Popoldne se je v občini Radlje ob Dravi na lokalno cesto Vas-Remšnik zaradi močnega dežja sprožil zemeljski plaz. Cestišče so zavarovali tamkajšnji gasilci, z delovnim strojem pa so zemljino odstranili delavci režijskega obrata občine Radlje ob Dravi. Cesta je zdaj že prevozna.

Trenutno najbolj naraščajo manjši vodotoki na območju Pohorja in Zgornjega Podravja, večjih razlitij pa za zdaj ni. Pri Mislinji naraščajoči potok ogroža stanovanjsko hišo v Gornjem Doliču, pri Slovenj Gradcu pa hišo v Podgorju.

Po podatkih spletne strani uprave za zaščito in reševanje je dopoldne meteorna voda v Kobaridu zalila prostore stanovanjske hiše na Gregorčičevi ulici in podjetja TIK Kobarid, v Sužidu pa je bližnji hudournik ogrožal hišo. Močan veter je odkril tudi nekaj streh.

Meteorna voda je zalila tudi prostore gostinskega lokala v naselju Staro selo, v naselju Kred pa prostore stanovanjske hiše. V ulici Franca Volariča je meteorna voda zalila klet. V naseljih Kanal in Gorenja vas je močan veter odkrival strehe hiš.

V Bohinju narašča voda v Ukancu, na golf igrišču v Bovcu pa je bila zaradi deroče vode ogrožena vodna črpalka.

V Mariboru je veter dopoldne porušil nekaj dreves.

Burja tudi do 130 kilometrov na uro

Do druge polovice noči na nedeljo se po opozorilu Arsa pričakuje na severozahodu države še od 50 do 80 mm padavin, v severni in vzhodni ter jugovzhodni Sloveniji pa od 25 do 50 mm padavin. Pojavljale se bodo tudi nevihte, možni bodo lokalni nalivi.

Sredi noči iz nedelje na ponedeljek bo začel pihati močan severni veter, na Primorskem močna burja. Sunki burje bodo v Vipavski dolini, na Krasu in na Bovškem v sunkih dosegali hitrost med 100 in 130 km/h. Ob slovenski obali bodo najvišje hitrosti med 80 in 100 km/h. Pod Karavankami in Kamniško-Savinjskimi Alpami bo severni fen v sunkih dosegal hitrosti od 80 do 100 km/h. Zelo vetrovno bo tudi drugod po Sloveniji. Veter bo postopno oslabel v prvem delu noči na torek.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.