Slovenija
60 ogledov

Zaradi petard trajno invalidni

petarda Boštjan Tacol
Miss Universe Sara Savnik mora zaradi poka petarde nositi dva slušna aparata. Posledice poškodb zaradi pirotehničnih sredstev so velikokrat trajne.

"Dejstvo je, da se poškodovanega dela telesa po poškodbi ne more vrniti v enako stanje, kot je bilo pred poškodbo," je opozoril Simon Herman s Kliničnega oddelka za travmatologijo Kirurške klinike UKC Ljubljana. Pri poškodbah s pirotehničnimi sredstvi se zdravstveno osebje srečuje z različnimi vrstami ran, vse od manjših opeklinskih ran do kompleksnejših poškodb s funkcionalnimi in estetskimi posledicami.
"Najbolj tragično pri teh poškodbah pa je, da so to trajno invalidni mladi ljudje, ki se nato vse življenje spopadajo s psihofizičnimi posledicami in so v breme družbi, ki ni sposobna pravočasno prepoznati problema ter mladih ljudi preusmeriti iz nakupovalnih središč in ulic v šport, umetnost, znanost, naravo,"
je o poškodbah povedal predstojnik kliničnega oddelka za plastično, rekonstrukcijsko, estetsko kirurgijo in opekline Uroš Ahčan.

Zaradi poka utrpela okvaro sluha

Pirotehnična sredstva lahko povzročijo tudi okvaro sluha. "Zvoki zelo velike jakosti lahko povzročijo tudi raztrganine bobniča. Večkrat pa imamo opravka z okvaro notranjega ušesa, kjer je čutilo za sluh," je povedal Iztok Fošnarič s Klinike za otorinolaringologijo in cervikofacialno kirurgijo. Kljub standardni terapiji ob nenadni naglušnosti je bitka nemalokrat izgubljena, saj lahko nastanejo nepovratne okvare na celični ravni, na katere težko vplivamo. "Zaradi slednjega je prav gotovo preventiva tista, s katero lahko storimo največ," je poudaril.

Aktualna miss Universe Sara Savnik si bo za vedno zapomnila 14. november 2005, ko je zaradi poka petarde pristala v UKC Maribor. Poškodbe so bile tako hude, da danes nosi dva slušna aparata. "Polagam vam na srce, poskrbite, da bodo letošnji prazniki minili brez poškodb, ne uporabljajte pirotehničnih sredstev na prostem, kjer je prisotnih več ljudi, ali še bolje, denar, namenjen za pirotehniko, raje uporabite kako drugače in ne ogrožajte sebe in drugih," je dejala Savnikova.

Iz Združenja invalidov - Forum Slovenije so ministra Viranta pozvali, naj bo prvi minister, ki bo prepovedal uporabo pirotehničnih sredstev. "Nobeden od vaših predhodnikov si tega ni upal ali želel," so zapisali. Poudarili so, da je bilo zaradi uporabe pirotehničnih sredstev v zadnjih 20 letih poškodovanih veliko ljudi.

Zasegli več kot 107 tisoč kosov petard

Policisti so lani obravnavali 150 kršitev zakona o eksplozivih in priotehničnih izdelkih. Zasegli so več kot 107 tisoč kosov pirotehničnih izdelkov. Daniel Jug z Uprave uniformirane policije GPU je dejal, da nadaljujejo preventivno akcijo Bodi zvezda, ne meči petard, v okviru katere zlasti osnovnošolce ozaveščajo o nevarnostih uporabe pirotehničnih sredstev.

Policija ob tem opozarja, da je prodaja, posest in uporaba vseh izdelkov kategorije 2 in 3, katerih glavni učinek je pok, prepovedana. Prodaja pirotehničnih izdelkov 1. kategorije in ognjemetnih izdelkov 1. kategorije, katerih glavni učinek je pok, je dovoljena med 19. in 31. decembrom, njihova uporaba pa le med 26. decembrom in 2. januarjem. V tem času je dovoljena tudi uporaba nekaterih drugih pirotehničnih izdelkov, na primer rimskih sveč, raket, fontan in baterij. Uporaba fontan in baterij je dovoljena osebam od 18 let.

Kazen do 1.200 evrov

Zakon predvideva globe od 400 do 1.200 evrov za posameznika. Globe za pravne osebe pa se gibljejo od pet tisoč do 50 tisoč evrov oziroma od tri tisoč do 15 tisoč evrov. Lani so policisti obravnavali 150 kršitev (največ na območju Policijske uprave Maribor), medtem ko so jih leto prej 219 (največ na območju policijske uprave Ljubljana). 

Komentarjev 1
  • Žurnalček 11:05 18.december 2013.

    Pri vsej stvari je pohvalno samo to , da ste končno dali zraven sliko PRAVILNEGA AKTIVIRANJA petarde.Proizvodnja je v Aziji in na miljon izdelanih se najde tudi kakšna škart , ki takoj ali predčasno poči.Spomnim se kako so bile ...prikaži veče ročne bombe po vojni po 5 DM in so letele na vse strani, dokler se ni nekdo vmešal v to trgovino in dal v promet zanalašč trenutne, ki so pokosile par metalcev in naredile mir v takšnem veseljačenju , kajti nobeden ni bil več siguren ali ni morda ravno njegova trenutna !!! Tudi tu bi moralo narediti enako. Raztrgalo bi tri , samo za vedno bi bil mir !!