Slovenija
142 ogledov

Zaradi plakata Tita zavrnil zaslišanje

Plakat PU Ljubljana
Roman Leljak, ki bi moral biti danes zaslišan zaradi "nevarnega svinčnika", je spričo Titove slike v prostorih policije molčal.


Publicist Roman Leljak bi moral biti danes zaslišan na Policijski postaji Ljubljana center, a se je zaslišanje hitro končalo, saj je na steni visel plakat s podobo Tita. Leljak je zaradi njega zaslišanje zavrnil in policistom sporočil, da ne bo dal nobene izjave.

"V predmetni izjavi ne bom podal nobene izjave, ker sem zaslišan v državnem prostoru, kjer se poveličuje eden o totalitarnih režimov. S tem razumem, da je naše zaslišanje končano. V prostorih, kjer se nahajamo, je slika Josipa Broza Tita," je sodeč iz zapisnika povedal Leljak.

Zaslišan v pisarni

Na ljubljanski policijski upravi so pojasnili, da so zaradi zasedenosti prostorov za zaslišanja danes na omenjeni policijski postaji eno od oseb na pogovor povabili v pisarno, kjer je med drugim visel tudi star plakat. "Gre za vabilo vabilo na prireditev ob 25. maju, zaradi česar je oseba odklonila podajanje vsebinske izjave v zadevi, za katero je bila vabljena," je pojasnila Maja Ciperle Adlešič s PU Ljubljana in dodala, da so na policijski postaji plakat nemudoma odstranili.

"Strinjamo se, da morajo biti državni uradni prostori nevtralni in ne smej vsebovati slik ali drugih predmetov, ki bi lahko vznemirjali ljudi, žalili njihova prepričanja ali čustva," je še povedala Ciperle Adlešičeva. "Tako ravnanje nam ne nalagajo zakonski predpisi, temveč smo se k temu zavezali tudi s sprejetjem Kodeksa policijske etike."

Vodstvo policije bo na to s pisnim obvestilom enotam ponovno opozorilo vse zaposlene v policiji.

V SDS se sprašujejo o odgovornosti ministrice

V stranki SDS so zaradi dogodka  izjavi za javnost opozorili, da ustava prepoveduje kakšrnokoli politično dejavnost pripadnikom notranjega ministrstva in še posebej policije. Poslanec Branko Grims je ob tem dejal, da morala ministrica za notranje zadeve Vesna Györkös Žnidar po njegovih besedah "poskrbeti, da se kaj takega tudi teoretično ne bi moglo zgoditi, in je seveda zaradi tega objektivno, če ne tudi subjektivno odgovorna". Zakaj za to ni poskrbel že strankarski kolega Vinko Gorenak, ki je bil minister za notranje zadeve med letoma 2012 in 2013, Grims ni navedel.

Ovadba zaradi "nevarnega svinčnika"

Razlog je za zaslišanje Leljaka je bila sicer kazenska ovadba zaradi posebnega svinčnika, ki ga je pokazal komisiji za nadzor nad varnostnimi in obvečevalnimi podatki, v kakršnem naj bi bila ubojna sredstva. Četudi se je izkazalo, da svinčnik ni nevaren, so zoper Leljaka spisali kazensko ovadbo.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 39
  • mph 13:09 08.avgust 2015.

    Se strinjam. Tito bi si zaslužil, da je uradno na stenah državnih služb zaradi zasluh, da sploh danes še obstajamo, če bi naciji in nemčurji zmagali, ne bi danes bilo ne enih ne drugih.

  • mph 13:08 08.avgust 2015.

    Nacističnih? Ali borcev proti nacizmu?

  • mph 13:07 08.avgust 2015.

    Ha, ha, ... kar domišljaj si, da ti enak velepomembni Arijski rasi, si beden Slovan za nacije kot jaz. :-) Kar pa zadeva zgodovino, si malo poglej tujo literaturo, kdo je izdajal angleške in ameriške pilote nacijem. Vi belčki, Partizani ...prikaži več pa so jih zdravili. Dejstvo je tudi, da ste se pod Hitlerjem borili proti celemu naprednemu svetu, takrat pač Britancem, Francozom, ... in pobijali in izdajali vse njihove, ki so vam padli v roke. Ne vem, kaj je še tukaj za dodat.