Slovenija
6645 ogledov

Zaradi pobude nastal preplah

razstava fdv
1/4
Bralec
Ideja o uvedbi skupnih stranišč nekatere že razburja.

Ogorčeni bralec si ni mogel kaj, da si ne bi pridušal zaradi odločitve, ki jo je sprejela Fakulteta za družbene vede (FDV) glede stranišč. Kot je dejal, na fakulteti poteka testna faza ukinjanja pisoarjev in uvajanje skupnih stranišč, kar se mu ne zdi sprejemljivo. 

A temu še ni čisto tako. Na fakulteti so namreč prejeli pobudo glede stranišč, vendar pa niso še sprejeli nobene odločitve. "Glede na to, da smo vodilna interdisciplinarna družboslovna fakulteta v državi, ki združuje študente in širšo akademsko skupnost, ki premišlja in znanstveno raziskuje najsodobnejše smeri razvoja družbe in inkluzivne pobude v smeri širjenja svobode in izboljševanja življenja v sodobni družbi, ki se pospešeno spreminja, bomo o podani pobudi in tudi širše, o boljši vključenosti različnih skupin, ki se glede na pobudo očitno počutijo izključene, opravili potrebno široko strokovno razpravo akademske skupnosti," so nam pojasnili. "Šele na podlagi razprave bomo lahko sprejeli odločitve v zvezi s tem (tako nikakor še nismo začeli s poskusnim uvajanjem in preureditvijo sanitarij)."

Praksa ukinjanja ločenih stranišč in uvajanja skupnih toaletnih prostorov je v tujini že dlje časa prisotna. 

A to ni bila edina stvar, ki je zmotila bralca in zaradi katere se sprašuje, "ali je to normalno za ustanovo, ki se ima za hram znanja". Neprimerno se mu zdi gostovanje "pornografske kvazi umetniške fotorazstave, ki ne skopari z brezkompromisnostjo, predvsem ko gre za prikazovanje moških golih teles". 

Na FDV so 11. junija odprli razstavo Send nudes, ki obravnava odnos do telesa, golote in spolnosti. Navdih za razstavo je znanstvena monografija "Intimni življenjski stili študentov in študentk v Sloveniji". 

Razstava, ki je nastala pod mentorstvom doc. mag. Emine Djukiž z ALO, bo predvidoma na ogled do septembra. "Avtorji so razstavo, ki obravnava odnos do telesa, golote in spolnosti v spontanih vsakdanjih situacijah in insceniranih postavitvah, zasnovali z zavedanjem, da so telo, golota in spolnost teme, ki se pogosto znajdejo na meji družbene sprejemljivosti ter da je meja na tem področju med zasebnim in javnim danes kot tudi že skozi celotno zgodovino, provokativna tema," o razstavi pravijo na FDV. 

Živahne odzive so pričakovali. "Galerija FDV redno gosti projekte družbenoangažirane umetnosti, ki sprožajo živahne debate o sodobni družbi ter različne odzive in tudi tokrat ne more biti drugače, saj je vsaka razstava namenjena ravno interakciji z občinstvom (na otvoritvi smo bili sicer priča izjemno pozitivnim reakcijam). Prav zato je pomembno, da se te teme vedno znova odpira in naslavlja."

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 7