Slovenija
617 ogledov

Zaradi portoroške plaže padle ovadbe

Portoroška plaža Janez Mužič
Zaradi spornega najema dela portoroške plaže naj bi Nacionalni preiskovalni urad (NPU) ovadil tri osebe. Na policiji so potrdili, da je

NPU vložil kazenske ovadbe zoper tri osebe zaradi sporne oddaje dela portoroške plaže v najem družbi Hotel Palace Portorož, piše Necenzurirano.si. Očitajo jim zlorabo položaja in pomoč pri tem. Po informacijah omenjenega portala naj bi bil med ovadenimi tudi Gašpar Gašpar Mišič, direktor komunalnega podjetja Okolje Piran in kandidat za župana občine Piran na nedeljskih volitvah. Mišič je bil med hišnimi preiskavami, ki so jih februarja 2020 opravili v podjetju Okolje Piran, med pridržanimi. Mišič je že takrat zanikal oškodovanje. 

Sporni posel se nanaša na dolgoročni najem dobrih 2.000 kvadratnih metrov peščene plaže pred tremi portoroškimi restavracijami iz leta 2019. Pogodba, ki jo je sklenilo komunalno podjetje z družbo Hotel Palace Portorož, ki je v lasti Miodraga Kostića, velja do leta 2040 z možnostjo podaljšanja za dodatnih deset let. Letno naj bi hotel za to plačal 18.402 evra. Kriminalisti so takrat preverjali sume, da naj bi bila občina oškodovana za 3,2 milijona evrov. 

Policija je potrdila, tako Necenzurirano.si, da so "tri fizične osebe gospodarski družbi z območja Policijske uprave Koper pridobile premoženjsko korist v višini 990.000 evrov in za isti znesek oškodovale javno podjetje z istega območja". 

Sum kaznivega dejanja so policiji prijavili opozicijski svetniki, saj komunalno podjetje pred podpisom pogodbe ni pridobilo soglasja občinskega sveta, ampak le soglasje župana Đenia Zadkovića. Omenjeni svetniki so takrat zahtevali tudi razveljavitev razpisa in pogodbe. 

Necenzurirano.si dodaja, da je preiskava zanimala tudi takratni politični vrh. Februarja 2020 naj bi delegacija parlamentarnega odbora za nadzor obveščevalno-varnostnih služb (KNOVS), ki jo je vodil Žan Mahnič, med nenapovedanim obiskom sedeža policije zahtevala tudi podatke o omenjeni zadevi. Kot so člani KNOVS takrat pojasnjevali, naj bi "želeli preveriti sume zlorabe obveščevalnih in varnostnih služb za grožnje in izsiljevanje poslancev in vodstev strank prihodnje potencialne koalicije". 

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.