Slovenija
48 ogledov

Zaradi poškodb polna travmatologija

Vprašanje čakalnih dob bi skupina rešila po načelu starih avtomobilov, za katere Žurnal24 main
Na travmatološki urgenci ljubljanskega kliničnega centra od ponedeljka zaradi poškodb pri padcih na zaledenelih površinah beležijo za polovico več bolnikov.

Zaenkrat na urgenci še zmorejo obravnavati tolikšno število poškodovancev. O "izrednih razmerah" zaradi povečanega števila poškodovancev poročajo tudi iz mariborskega kliničnega centra.

"Če bo šlo tako naprej, se bo pojavil problem prezasedenosti postelj"

Kot je v današnji izjavi za medije pojasnil v. d. predstojnika kliničnega oddelka za travmatologijo ljubljanske kirurške klinike Matjaž Veselko, so od ponedeljka na travmatološki urgenci pregledali več kot 600 poškodovancev. Od teh se jih je kar 233 poškodovalo pri padcih na zaledenelih površinah. Če bo takšno stanje trajalo še naprej, se bo pojavil problem prezasedenosti postelj, je opozoril Veselko.

Najbolj "na udaru" zapestja

Po njegovih besedah so namestili 160 mavcev in v splošni anasteziji naravnali 45 zlomov. V večini primerov je šlo za zlome roke, zlasti zapestja. Naredili so okoli 90 manjših in deset velikih kirurških posegov. V teh primerih je šlo za zlome kolka, golenice in gležnja.

Na ljubljanski travmatološki urgenci so v zadnjih dneh obravnavali tudi štiri zelo hudo poškodovane osebe, ki so rabile reanimacijske postopke, vendar v teh primerih ni šlo za poškodovance zaradi zimskih razmer. V bolnišnično zdravljenje so sprejeli 58 bolnikov, 22 od teh pa bo v naslednjih dneh moralo na operacijo. V teh primerih gre za zlome v predelu rame, kolena in gležnja, pa tudi za poškodbe hrbtenice in glave.

Bolnike, ki ne rabijo takojšnje operacije, začasno poslali domov

Veselko je poudaril, da imajo v zadnjih dneh zasedene vse postelje, zato so od 15 do 20 mobilnih bolnikov, ki ne rabijo takojšnje operacije, začasno odpustili domov in jih bodo poklicali na operacijo v naslednjih dneh. Na travmatološki urgenci opravljajo prve preglede, naravnave zlomov, reanimacije in operacije trije specialisti in trije specializanti oz. sobni zdravniki, poklicali pa so tudi dva specialista iz pripravljenosti.

Padec na ledu | Avtor: Shutterstock Shutterstock
Vsak dan skoraj 300 poškodovanih

Po Veselkovih besedah so v ponedeljek in torek obravnavali skorajda enako število bolnikov, in sicer nekaj več kot 270. Danes so obravnavali že 50 bolnikov s poškodbami, od katerih so jih sedem morali sprejeti na oddelek. Kot je pojasnil Veselko, pri starejših osebah opažajo nekaj več poškodb zapestja, rame in hrbtenice.

Prezasedeni tudi v Mariboru

Tudi na urgenci Univerzitetnega kliničnega centra (UKC) Maribor so v zadnjih dneh obravnavali povečano število bolnikov, ki so se poškodovali pri padcih na zaledenelih površinah. Zaradi prezasedenosti zdravnikov pa iz mariborskega UKC zaenkrat še niso uspeli sporočiti podatkov o številu poškodovancev.
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.