Slovenija
21 ogledov

Zaradi protikadilskega zakona ob 20 % dobička

kajenje Shutterstock
Točno pred petimi leti je začela veljati prepoved porabe tobačnih izdelkov v javnih in delovnih zaprtih prostorih. Gostinci in igralničarji ocenjujejo, da so zaradi zakona izgubili vsaj 20 odstotkov prihodkov.

Popolna prepoved kajenja velja za vse zaprte delovne in javne prostore, kajenje pa je na teh mestih mogoče le v kadilnicah. V teh se zaposleni lahko zadržujejo le v času, ko se tam ne kadi, v njih se ne sme jesti ali piti.

Z novelo je ministrstvo za zdravje v prvi vrsti želelo zaščiti zaposlene vseh poklicnih skupin pred izpostavljenostjo tobačnemu dimu ter zmanjšanje dostopnosti do tobačnih izdelkov mladoletnim osebam. Dolgoročni cilj novele pa je zmanjšanje povpraševanja po tobačnih izdelkih, zmanjšanje deleža kadilcev med mladimi in odraslimi ter povečano opuščanje kajenja.

Gostinci ob 20 odstotkov

Najglasnejši nasprotniki takšne zakonske ureditve pred petimi leti so bili gostinci. Iniciativa Združenja ponudnikov gostinskih storitev ter stranka SNS sta takrat tudi vložili pobudo o ustavni presoji novele, kar pa je ustavno sodišče zavrglo, pozneje so proti zakonu nasprotovali tudi z državljansko nepokorščino.

V Turistično-gostinski zbornici danes ocenjujejo, da zaradi posledic zakona od leta 2008 beležijo vsaj 20 odstotkov manj prihodkov, od česar se v vseh teh letih še niso pobrali. Kot so navedli v zbornici, je najbolj prizadeta igralniška panoga, saj so sosednje države po poprejšnji uvedbi hitro omilile tovrstne prepovedi za igralnice, ko so spoznale njihove pogubne posledice na dejavnost, ki "prinaša zlata jajca".

Zbornica je pristojnim predlagala, naj tudi pri nas naredijo izjeme vsaj za igralnice, ki imajo posebej visoke strope ter odlično prezračevanje in naj se dovoli vsaj vnos pijače v kadilnico. Po predpisih mora namreč kadilnica prečistiti zrak za 99,9 odstotka tobačnemu dimu specifičnih sestavin, zato ne vidijo zadržkov, da se tovrstna praksa ne bi dovolila.

 

Komentarjev 3
  • Malo_vesti 09:26 05.avgust 2012.

    Ko gledam, vsi so si naredili še nekaj miz pred lokalom, tako da že od daleč vidiš da je lokal odprt. Ne vem kako so računal ali so več prometa prikrril.Z uvedbo evra, so cene poskočile primer iz ...prikaži večz 100 SIT > 1€ (kava) ali 150 SIT >2€ (Pivo),

  • klapavica 08:03 05.avgust 2012.

    Pravzaprav bi bili večji hlapci, če bi se Italijanom in Avstrijcem podredili in samo zaradi njih ne bi sprejeli protikadilskega zakona. Tako kot smo se že ničkolikokrat doslej. Poleg tega pa mislim, da je ta ocena izgube prometa zaradi protikadilskega ...prikaži veča zakona popolni lari fari. K večjemu so k izgubi prometa prinesle gospodarska kriza in zasoljene cene v lokalih ter da ne govorim uvedba evra, ki je cene v lokalih čez noč podvojila. Gostinci pa bi se lahko z dodatno ponudbo vendarle tudi malo bolje potrudili, da bi pritegnili goste in ne samo čakali, da jim nekdo pride.

  • JohnSmith30699 07:26 05.avgust 2012.

    največjo izgubo imamo pri nas ravno zato ker smo hlapci takoj uvedli protikadilski zakon - sicer je SUPER da ni več dima notri - res enkratno! a problem je da avstrijci in italjani so to takoj omilili in sedaj teh ...prikaži več tujcev ni več k nam! Avstrijci so popolmoa zahojen folk glede kajenja in seveda če ne more istočasno sedeti v lokalu in kaditi preprosto gre in ga ni nazaj... torej problem je ker smo mi spet hlapci in se klanjamo in ker popolna prepoved kajenja ne velja po celi evropi!pač smo stoletja zadaj pri pameti politikov - drugje delajo politiki za ljudi pri nas pa za bančne katele in ostalo elito