Slovenija
17 ogledov

Zaradi provizij pred sodnika

Uroš Rotnik Saša Despot
Teš. Celjski kriminalisti že od predlanskega junija pregledujejo dokaze, ki so jih zasegli Urošu Rotniku.

Celjski kriminalisti si prizadevajo čim prej zaključiti preiskavo domnevnih nepravilnosti pri gradnji šestega bloka Termoelektrarne Šoštanj (Teš), ki jo vodijo že dobri dve leti. Še vedno namreč zbirajo dokaze, s katerimi bi podprli prvo kazensko ovadbo v tej zadevi.

Pregledujejo papirje

Zarad domnevnih nepravilnosti pri poslovanju Teša naj bi celjski kriminalisti po naših informacijah ovadili nekdanjega šefa Teša Uroša Rotnika. Junija predlani mu je policija med hišno preiskavo na njegovem domačem naslovu zasegla več dokumentov o podrobnostih sklepanja poslov pred začetkom gradnje Teša 6. "Gre za obsežno preiskavo, v sklopu katere so celjski kriminalisti zasegli veliko različne poslovne dokumentacije, ki jo je treba pregledati, kar zahteva veliko časa. Kriminalisti sektorja kriminalistične policije intenzivno pregledujejo dokazno gradivo in zbirajo obvestila zaradi suma storitve več kaznivih dejanj s področja gospodarske kriminalitete," poudarjajo na policiji.

Na koncu bo vse okej?

Rotnik je ob teh hišnih preiskavah svojim naslednikom pri vodenju Teša očital, da so prav oni kriminalistom predali le del poslovnih listin o izbiranju dobavitelja opreme za Teš 6. S tem naj bi policiji odrekli celovit vpogled v vse podrobnosti tega posla. "Slika bo precej drugačna, ko se bodo kriminalisti poglobili v celotno dokumentacijo. Dokumenti bodo pokazali, da smo delali pošteno in korektno," je takrat zagotavljal Rotnik. Številni dokumenti, ki jih je Rotnik predal kriminalistom po naših informacijah sicer res vsaj na prvi pogled razkrivajo, da je posel na začetku priprav za gradnjo potekal precej transparentno. A kriminalistom naj bi se zdeli sumljivi zlasti različni dogovori s francoskim podjetjem Alstom in številnimi posredniki, ko se je izbiral dobavitelj opreme za Teš 6. Vsaj enemu od domnevnih posrednikov naj bi namreč Alstom obljubil od dva do tri milijone evrov provizije, če jim priskrbi posel s Teš.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.