Slovenija
23 ogledov

Zaradi razprtij otrok čaka

Medicinske sestre Boštjan Tacol
UKCL. Ker se je mladi kirurg zlomil, v torek ni operiral en teden starega otroka.

Ljubljana. "Življenje svojega otroka sem dal lani v roke doktorja Davida Mishalyja. Moj otrok je zdaj zdrav in bo čez slab teden praznoval prvi rojstni dan," je na enem od forumov zapisal Miro Bugeza in se odzval na očitke, da je bil izraelski strokovnjak pripravljen dopustiti podoptimalne rezultate operacij prirojenih srčnih napak otrok, da bi le lahko nadaljeval program, v katerem izobražuje dva slovenska specialista.

Zaradi teh razprtij so v torek v Univerzitetnem kliničnem centru Ljubljana (UKCL) morali odpovedati operacijo en teden starega otroka, ki tehta manj kot dva kilograma. "Mladi kirurg se je pod javnim pritiskom in neupravičenimi strokovnimi diskreditacijami preprosto zrušil," je povedala Brigita Drnovšek Olup, strokovna direktorica UKCL, in zagotovila, da bo otroka v naslednjih dneh operiral Mishaly.

 

Podnarjeve očitke zavrnili

Temu je Tomaž Podnar, vodja službe za kardiologijo na pediatrični kliniki, očital, da v štirih letih mladih kirurgov ni usposobil, kar bi moral storiti v dveh letih, poleg tega nima licence, UKCL pa mu je kljub temu v štirih letih za 300 operacij plačal 1,3 milijona evrov bruto. Ker je Podnar sprožil to afero, bo verjetno izgubil mesto vodje, saj je strokovna direktorica že napovedala "reorganizacijo".

Zavrnila je tudi interpretacijo Podnarja, da podoptimalni rezultati operacij, o katerih je pisal Mishaly, pomenijo "povečano smrtnost, več reoperacij in zapletov ter nesprejemljive trajne nevrološke posledice otrok". To je zavrnila in pojasnila: "Suboptimalni rezultati pomenijo, da bi bile operacije nekaj daljše, da bi morda prišlo do nekaj večje izgube krvi, rehabilitacija operiranih otrok pa bi bila za kak dan daljša." Odziva Podnarja na te besede včeraj nismo dobili.

Komentarjev 1
  • vrtnica 08:12 26.januar 2012.

    Tako se dela v Sloveniji!Sedaj ko je prof.Tomaž Podnar opozoril na problematiko in pokazal dokumente (Finance 23.1. 2012),kjer sta predstojnik dr.Geršak in dr.Mishaly pristajala na možnost,da bo kakšen otrok pač operiran "podoptimalno",ker ni Mishaly usposobil domačih kardiokirurgov kot je bilo ...prikaži več dogovorjeno,sedaj bodo razrešili tistega,ki je opozrajal ,torej prof.Tomaža Podnarja.Logično je,da starši stopijo na stran zdravnika,kateri je otroku rešil življenje in pravzaprav nihče ne očita strokovne sposobnosti kirurgu iz Izraela.So pa tukaj tudi otroci,ki niso bili uspešno operirani,tukaj so otroci,ki zaradi visokih zneskov,ki se plačujejo dr.Mishalyu in dejstva,da Mishaly pride enkrat mesečno za tri dni ,predolgo 1 leto,čakajo na operacije.Strokovnost prof.Podnarja je neprecenljiva in z njegovo razrešitvijo bodo še največ izgubili otroci.Kakšno vlogo pri vsem tem igra dr.Geršak....to je naloga za preiskovalne novinarje....