Slovenija
194 ogledov

Zaradi raztrosov pepela ni prostora

Desetletna najemnina predstavlja tudi stroške vzdrževanja skupnih objektov in na Žurnal24 main
Na ljubljanskih Žalah zaradi vse večjega števila raztrosov pepela pokojnikov zmanjkuje prostora na skupinskih nagrobnikih. Uvajajo desetletne najemne pogodbe za plošče z napisom v Gaju spomina.

Z desetletnimi najemnimi pogodbami za plošče z napisom v Gaju spomina bodo na ljubljanskih Žalah zagotovili urejen in enoten videz območja za raztros pepela, sredstva pa bodo porabili za kritje povečanih stroškov vzdrževanja tega dela pokopališča.

Spremembe ravnanj in želja uporabnikov pokopališča so izvajalca javne službe, podjetje Žale, prisilile, da je začel preurejati del pokopališča, ki je namenjen raztrosu pepela. Mestni svetniki so na pobudo izvajalca na zadnji seji sprejeli osnutek odloka o pogrebni in pokopališki dejavnosti, ki bo omogočil novo ureditev in sklepanje najemnih pogodb.

Do prve upepeljevalnice manj kot 100 upepelitev
Do sredine 70. let prejšnjega stoletja je bilo upepeljevanj in žarnih pokopov umrlih v Sloveniji zelo malo; še leta 1974 manj kot sto, je navedeno v gradivih za sejo. V letu 1978, ko je bila v Ljubljani zgrajena prva upepeljevalnica v Sloveniji, je njihovo število naraslo, vendar jih je bilo še vedno manj kot tisoč letno.

Delež raztrosov pepela se po navedbah podjetja Žale giblje med šestimi in osmimi odstotki, česar ob načrtovanju prostora za raztros pepela konec osemdesetih let ni nihče pričakoval. Domnevali so namreč, da se bodo za raztros pepela odločali le redki posamezniki, predvsem naročniki socialnih pokopov. Zaradi tega je prostor za obeležja z imeni pokojnikov za današnje potrebe premajhen.

Ko je bila leta 1989 z izgradnjo novega dela pokopališča Žale uvedena nova oblika pokopa – raztros pepela, so upepelili 4290 pokojnikov iz Slovenije. V zadnjih letih so postali žarni pokopi v Ljubljani in Sloveniji prevladujoča oblika pokopov. V Ljubljani je takšnih 90 odstotkov pokopov.

Po novem napisne plošče v Gaju spomina
Zdaj so imena vklesali v skupinske nagrobnike, ki so jih sčasoma tudi razširili, prostora pa je pred nekaj leti kljub temu zmanjkalo. Javno podjetje je zato nasproti prostora za raztros pepela uredilo Gaj spomina, kjer so napisne plošče z imeni pokojnikov pritrjene na zid.

Nov način omogoča zamenjavo posameznih napisnih plošč z imeni pokojnikov. Nekateri naročniki napisov na skupinskih nagrobnikih, ki so sčasoma zbledeli, so namreč napise objavljali, nekateri pa ne, kar je začelo kaziti videz urejenega območja za raztros pepela.

null | Avtor: Žurnal24 main Žurnal24 main

Za najem prostora in ploščo dobrih 400 evrov

Z naročniki napisov na ploščah bo tako mogoče skleniti desetletne pogodbe z možnostjo podaljšanja. Obstoječe skupinske nagrobnike pa bodo v podjetju Žale po preteku desetletnega prehodnega obdobja odstranili in imena pokojnikov prenesli v Gaj spomina.

Naročniki pogreba z raztrosom pepela bodo tako za najem prostora za napisno ploščo, če jo bodo želeli, plačali slabih 48 evrov, kar je enako višini enoinpolletne najemnine za enojni grob. Poleg tega bo moral naročnik plačati tudi dejanske stroške nakupa, izdelave in postavitve plošče, ki trenutno znašajo dobrih 365 evrov.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.