Slovenija
26 ogledov

Zaradi recesije več nesreč v gozdovih

Slika je simbolna. Reuters
Zadnji teden dnevno poročamo o nesrečah v gozdovih, dve sta bili s smrtnim izidom. Letno na takšen način umre devet oseb. Zaradi gospodarske krize dela v gozdu izvaja vedno več oseb, ki za to niso vedno dovolj usposobljene.

Podiranje dreves je bilo v petek in soboto usodno za dve osebi. Kot razlaga Jurij Beguš iz Zavoda za gozdove Slovenije, se večina nezgod v gozdovih zgodi zaradi podcenjevanja nevarnosti pri gozdnem delu, neuporabe osebne varstvene opreme za delo, nepoznavanje tehnik dela, zastarelih ali slabo vzdrževanih delovnih naprav in slabe psihofizične pripravljenosti tistih, ki dela izvajajo.

"Analize zadnjih let so pokazale, da je le osem odstotkov tistih, ki so se smrtno ponesrečili, uporabljalo osebno varovalno opremo. V zadnjih letih opažamo, da zaradi gospodarske krize dela v gozdu izvaja vedno več lastnikov gozdov, ki niso vedno dovolj usposobljeni," pojasnjuje.

Kako preprečiti nesreče in na kaj biti pozorni, Jurij Beguš svetuje naslednje:

  • Če delate v gozdu sami, je za varnejše in učinkovitejše delo nujno potrebna brezhibna oprema.
  • Dela izvajajte le v lepem vremenu in ugodnih vremenskih razmerah. Pri delu obvezno uporabljajte varovalne opreme – zaščitno čelado, zaščitne rokavice, ustrezno obutev, zaščitne protivrezne hlače ter dobro viden delovni jopič.
  • Del nikoli ne izvajajte sami, pri tem pa pazite tudi na primerno varnost tistih, ki delajo skupaj z vami. Sečnja in spravilo lesa naj potekata usklajeno.
  • Že v naprej razmislite, kako boste ukrepali v primeru nesreče. Pri sebi imejte torbico za prvo pomoč in mobilni telefon.
Komentarjev 1
  • Žurnalček 11:43 12.marec 2012.

    Zlo važni sta čelada in floroscentni jopič, zlasti ko te veja priklešči ali te pa vseka po sredin obraza! . Aja , pa v termovki naj bo samo čaj !!!!!!!!!