Slovenija
74 ogledov

Zaradi snega in poledice zaprte številne ceste

ogenj Bralka
Razmere na cestah se iz ure v uro poslabšujejo, zaradi snega in poledice so zaprte številne ceste, iz prometa pa izločajo tudi tovorna vozila. Na Primorskem težave poleg poledice povzroča megla. Primorska avtocesta je zaradi zdrsa tovornjakov zaprta.

Zaradi zdrsov več tovornih vozil je bila med priključkoma Vrhnika in Logatec v smeri Kopra do poznega večera zaprta primorska avtocesta, ki je bila pred tem zaprta zaradi gorečega tovornjaka.

Zaradi zdrsa tovornjaka je bila nekaj pred osmo primorska avtocesta zaprta tudi med priključkoma Senožeče in Razdrto v smeri Ljubljane, pred počivališčem Ravbarkomanda v smeri Ljubljane pa promet poteka samo po enem pasu- nastal je daljši zastoj.

Zastoj na avtocesti | Avtor: Dars Dars

Zaradi obilnega sneženja se na primorski avtocesti pred priključkom Vrhnika v smeri Kopra izločajo priklopniki in polpriklopniki.

Dve uri do Novega mesta

"Po dveh urah vožnje sem iz Ljubljane prišel do Novega mesta. Na vsaki strani Karteljevskega klanca je nekaj tovornjakov, ki so zdrsnili in ne morejo naprej. Ne vem, zakaj jih ne izločajo," je dejal bralec, ki je sicer dodal, da na srečo na cesti ni veliko ljudi. 

S ceste zdrsnila dva avtobusa

Na Koroškem vremenske razmere že ves dan povzročajo težave na cestah, na terenu so vse razpoložljive enote zimske službe. Na cesti Mislinja-Slovenj Gradec sta pri odcepu za Graško goro okoli 16. ure s cestišča zdrsnila dva avtobusa. Poškodovanih ni bilo, prav tako naj ne bi bilo večje škode, so STA pojasnili na Policijski upravi Celje.

Bralec nam je poslal posnetek, da so v Šmartnem pri Slovenj Gradcu prej splužili stransko cesto na Homec kot glavno cesto. 

 

Po podatkih Prometno-informacijskega centra za državne ceste je na cesti Arja vas-Velenje-Slovenj Gradec zaradi več zdrsov tovornih vozil in prometne nesreče promet močno oviran, ob tem pa nastaja daljši zastoj v obe smeri. Med drugim sta okoli 14. ure na Mislinjskem klancu na cesti Velenje-Slovenj Gradec zaradi obilnega sneženja obtičali dve tovorni vozili in avtobus, kažejo podatki Uprave RS za zaščito in reševanje.

Razmere se slabšajo že od poldneva

Na Koroškem in Štajerskem močno sneži, sneg se oprijemlje cestišča. Zaradi obilnih snežnih padavin so se že po 12. uri razmere na cestah na Štajerskem izrazito poslabšale. "Samo v zadnji uri smo bili zaprošeni za ogled desetih prometnih nesreč, čeprav se jih je dejansko zgodilo še več," pravi Miran Šadl iz PU Maribor. 

PREBERITE ŠE: 

Zaradi varnosti so policisti zaprli Šentiljsko cesto v Mariboru na Košaškem klancu. "Cesta ni splužena in je zato prenevarna, da bi po njej vozila vozila," razlaga Šadl. "Tako bo, dokler je vzdrževalec ne spluži."

Dež je spral sol, sneg nato takoj zmrznil

Kot je za STA povedal vodja vzdrževanja državnih cest na mariborskem območju Slavko Bračko, so na terenu z vsemi razpoložljivimi ljudmi in mehanizacijo, vse ceste pa so trenutno prevozne z zimsko opremo. Zapadlo je okoli 20 centimetrov snega, v višjih legah tudi do 30 centimetrov, trenutno pa ceste tako plužijo kot posipavajo.

Največ težav in zastojev je bilo po njegovih besedah zaradi zelo zahtevnih razmer, potem ko je po njihovem posipavanju cest najprej zapadel dež, ki je spral sol, nato pa je sneg začel zmrzovati takoj, ko je padel na vozišče. Do težav v prometu je prihajalo predvsem zaradi dejstva, da nekateri udeleženci v prometu ne upoštevajo voznih razmer in jih je očitno hitra sprememba vremena presenetila.

Prav tako so več prometnih nesreč z materialno škodo in zdrsi obravnavali na Celjskem in Koroškem. "Na cesti Velenje -  Slovenj Gradec pri Mislinji je promet zaradi ustavitve več tovornih vozil še vedno oviran," opisuje Milena Tribulin s PU Celje. "Nastajajo zastoji."

Okoli 9.30 ure so v Podklancu obravnavali  tudi prometno nesrečo v kateri se je huje poškodoval 38- letni voznik osebnega vozila, ki je vozil iz smeri Raven na Koroškem proti Dravogradu. "V blagem ovinku v Podklancu je zapeljal na nasprotno smerno vozišče in trčil v osebno vozilo, s katerim je nasproti pravilno pripeljal 51-letni voznik," razlaga Tribulinova. "Le ta se je v trčenju lažje poškodoval."

Omejili promet tovornih vozil

Hrvaški varnostni organi zaradi sneženja na mednarodnem mejnem prehodu Gruškovje ne bodo več dovolili vstopa tovornim vozilom. "Zaradi tega in tudi zato, ker so vozniki tovornih vozil do sedaj povzročili že večje število zastojev, pozivamo voznike te kategorije vozil, da se v skladu s predpisi samoizločijo na predpisanih mestih," pojasnjuje Šadl. 

Gneča na primorski AC | Avtor: Dars Dars

Tovorna vozila namenjena proti mejnemu prehodu se izločajo na počivališču Dravsko Polje.

Na primorki zagorel tovornjak

Na primorski avtocesti je med priključkoma Vrhnika in Logatec v smeri Kopra oviran promet zaradi gorečega tovornega vozila. "Na kraju so posredovali policisti in gasilci," je pojasnila Maja Ciperle Adlešič. "Po prvih podatkih ni poškodovan nihče."

Zaradi gašenja (tovorno vozilo stoji na odstavnem pasu avtoceste) je bila nekaj časa zaprta avtocesta v smeri proti primorski, okoli 15. ure so odprli prehitevalni pas.

Zaprte ceste in uporaba verig

Prometni nesreči sta tudi na cesti Spodnja Idrija - Želin pri Travniku, kjer je promet urejen izmenično enosmerno, ter na cesti Bovec - Kobarid med Srpenico in Trnovim ob Soči. 

Zimska vožnja | Avtor: Profimedias Profimedias

Na mejnih prehodih Babno Polje in Petrina je prepovedan promet za tovorna vozila nad 7, 5 ton.

Na regionalni cesti Ajdovščina - Col - Črni Vrh - Godovič je prepovedan promet za priklopnike in polpriklopnike.

Zaprte so ceste Lokve - Čepovan, Volče - Solarji ter cesta čez prelaz Vršič. Na cestah čez prelaze Ljubelj, Korensko Sedlo ter Jezersko je na avstrijski strani obvezna uporaba verig. Na cesti Zatrnik - Pokljuka je obvezna uporaba verig. 

Zaradi poledice je zaprta cesta Gornji Ig - Rakitna, promet je oviran tudi na cestah Bloška Polica - Pudob, Polhov Gradec - Ljubljanica, Črni Vrh - Godovič ter Nova Gorica - Tolmin, Otiški Vrh - Dravograd.

Na Primorskem vidljivost ponekod znižuje megla v pasovih. 

dezurni@zurnal24.si

 

Komentarjev 3
  • porko2 05:49 14.januar 2017.

    Ne babe. Budale tovornjakarske.

  • porko2 05:49 14.januar 2017.

    Jaz sem bil tudi v tej gneči. Tem tovornjakarjem bi dal kazen vsej 5000 evrov, da bi jim dalo misliti. Ne vem kako so ljudje take budale. Vem da je to služba. Če bi se sami izločili, ne bi bilo ...prikaži več kaosa, plug bi šel mimo in lahko bi nadaljevali pot. Tako pa so zablokirali pol Slovenije.

  • korli 18:58 13.januar 2017.

    so mende same babe na cest