Slovenija
49 ogledov

Zaradi štirih dni že tri leta ne spi

Avtomobil je imel prevoženih več kot deset tisoč kilometrov, a je bil star štiri Žurnal24 main
Zmešnjava. Uvozil rabljeno vozilo in plačal davke, a na Dursu trdijo, da mora plačati še DDV.

Pred petimi leti sem iz Avstrije uvozil rabljen avto in se pred tem tudi pozanimal, kaj vse moram poravnati. Na celjski izpostavi Davčnega urada RS (Durs) sem, kot mi je dejala uslužbenka, poravnaval davek na motorna vozila (DMV) in okoljsko dajatev, in to naj bi bilo vse,” svojo zgodbo pripoveduje Boris L. iz Celja (priimek hranimo v uredništvu). “Uslužbenka mi je na podlagi tega ožigosala vse dokumente in račun, avtomobil sem še isti dan brez težav registriral. Po letu in pol pa sem z Dursa prejel obvestilo, da moram plačati še 3.250 evrov davka na dodano vrednost (DDV),” nadaljuje.

Vajeni pritožb
31 tisoč. Na Dursu so sicer pritožb vajeni, saj so jih samo lani prejeli več kot 31 tisoč, največ zaradi odmere akontacije dohodnine od dohodka iz osnovne kmetijske in gozdarske dejavnosti, medtem ko so dohodninske pritožbe na tretjem mestu.

Vprašanje štirih dni
Kot pravi in dokazuje s takrat veljavnim členom 11.a zakona o uvozu motornih vozil, je moralo vozilo za izpolnjevanje pogojev za rabljeno biti bodisi starejše od pol leta bodisi imeti prevoženih več kot šest tisoč kilometrov. Njegovo vozilo je imelo prevoženih več kot deset tisoč kilometrov, le štiri dni pa je bilo mlajše od pol leta. “Če bi mi kdo rekel, naj počakam tiste štiri dni, da bo avto star točno pol leta, bi to storil, a mi ni,” se potoži bralec.

Pomota ali zarota
Na odločbo je podal ugovor, ki so mu sledili drugi. “Če bi mi, ko so ugotovili, da so se zmotili, to po človeško razložili, bi še razumel. A so takoj začeli izterjavo, kot da sem največji lopov, in mi blokirali osebni račun na banki, ki je blokiran še danes – po treh letih,” pove naš bralec, ki meni, da je zaradi njihove pomote zdaj žrtev zarote.

Ugotovili napako in terjali
Kot pojasnjujejo na Dursu, so naknadno – v kontrolnem postopku – ugotovili, da je šlo za uvoz novega vozila, za katero je bilo treba plačati tudi DDV. “Zavezanec je zatrdil, da je poleg DMV plačal tudi DDV in da bo za to predložil dokazila. A jih ni, zato ga še vedno terjamo,” pojasnjujejo v službi za odnose z javnostmi.

 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.