Slovenija
75 ogledov

Zaradi stisk izginjajo predsodki

depresija žalost otožnost ženska Shutterstock
Psihologi. Povprečna starost ljudi, ki se k njim zatekajo po pomoč, se niža; za obisk napotnica ni potrebna.

Stiska. Velika brezposelnost, finančna kriza, neenakost med ljudmi in nezmožnost vplivanja na razmere pri velikem številu ljudi vzbujajo občutke negotovosti, brezizhodnosti in obupa, opažajo strokovnjaki. Po njihovih ocenah vse to negativno vpliva na razpoloženje ljudi, njihovo samopodobo in odnose z bližnjimi.

Po pomoč vse več mladih

“Srečujemo se z res izjemnimi primeri, ob katerih zastaja dih. Starši, odvisni od alkohola, so na primer prisilili mladoletnega otroka, da je skrbel za mlajšega bratca. Na nas sta se obrnila tudi moški, ki je izgubil službo zaradi stečaja, doma pa ima bolno ženo in dva šolajoča se otroka, ter ženska, ki je odraščala ob agresivnem očetu in bila v mladosti nenehno izpostavljena telesnemu nasilju, zdaj pa se nad njo podobno izživlja njen partner. A vsi, ki pravočasno poiščejo strokovno pomoč, najdejo pot iz stiske,” pravi Mojca Vatovec z ljubljanskega centra za psihološko svetovanje Posvet. “Vsako leto na naša vrata potrka tudi več mladih, ki imajo težave s samopodobo, šolo, vrstniki in starši,” ugotavlja Nuša Konec Juričič iz celjske enote Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ).

Napotnice ne potrebujete

“Za obisk pri nas ljudje ne potrebujejo napotnice, prispevek za svetovanje pa znaša le pet evrov, zato je pomoč dostopna tudi socialno šibkejšim,” pojasnjuje Konec Juričičeva. V celjski enoti NIJZ je sicer v štirih letih oporo iskalo 600 posameznikov, kar kaže na to, da ljudje izgubljajo predsodke in se brez sramu obračajo na psihologe. “K nam prihajajo mladi in odrasli, osamljeni, starejši pa tudi pari, njihove stiske pa so odraz stanja v naši družbi. Na delovnih mestih so deležni pritiskov, povečuje se brezposelnost, številni pa imajo zaradi finančne stiske občutek manjvrednosti,” pripoveduje psihologinja Adela Vlašič Tovornik.

Zatakne se pri denarju

V Ljubljani osmo leto deluje center za psihološko svetovanje Posvet, v Celju pa pod okriljem NIJZ svetovalnica za prvo psihološko pomoč Tu smo zate. Konec leta so podobno svetovalnico odprli v Kranju, glede na potrebe pa bi bila dobrodošla še kje. A zatakne se pri denarju – svetovalnice so namreč odvisne od finančne pomoči občin in ministrstva za zdravje ter donacij.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.