Slovenija
78 ogledov

Zaradi svinca zaprli vrtec

vrtec Anže Petkovšek
Zaradi povišanih vsebnosti svinca v zemlji zaprli vrtec Hiša pri ladji, 94 otrok pa do jeseni premestili v druge enote Viških vrtcev.

Zaradi visokih koncentracij svinca v zemlji so 27. maja zaprli vrtčevsko enoto Hiša pri ladji v Rožni dolini. "Ukrepi oz. navodila strokovnjakov niso predvidela zaprtja enote, odločitev za to je bila moja," je pojasnila ravnateljica vrtca Viški vrtci Barbara Požun. "Vloga in odgovornost vseh v vrtcu je, da vsak dan zagotavljamo optimalne pogoje za življenje in bivanje otrok."

Ukrepi predvideli le zaprtje igrišča

Potem ko je monitoring stanja tal otroških igrišč v enoti vrtca na Skapinovi 2 in 4 pokazal večkrat presežene koncetracije svinca v tleh, je Mestna občina Ljubljana v sodelovanju z raziskovalci Biotehniške fakultete za območje igrišča javnega vrtca sredi maja odredila posebne ukrepe, ki so predvideli popolno zaprtje dela igrišča, prekritje erodiranih delov na območju in druge preventivne aktivnosti.

"Že zaprtje dela igrišča, na katerem je bila izmerjena presežna vrednost svinca v zemlji, je pomenilo, da bi najmlajši otroci uporabljali dele igrišča namenjene in opremljene za igro starejših otrok, posledično pa dnevno prilagajanje in načrtovanje dejavnosti in izhodov iz vrtca skupin starejših," svojo odločitev pojasnjuje Požunova. "Dnevni ritem možnost uporabe igrišča bi bil dodatno oviran tudi zaradi vstopa strokovnjakov, ki morajo opravljati izkope z namenom dodatnih analiz, s katerimi bo mogoče natančno opredeliti onesnaženost in načrtovati potrebne ukrepe za odvoz in sanacijo."

Otroke preselili v druge enote

Zaradi zaprtja enote se lahko po besedah ravnateljice izkopi opravljajo na vseh delih igrišča in uporabljajo metode, ki ob prisotnosti otrok ne bi bile mogoče. "Pri odločitvi pa nisem spregledala niti zaskrbljenosti staršev," je poudarila. "Ocenila sem, da bo v dani situaciji najbolje, da zagotovimo bivanje otrok v ostalih enotah našega vrtca in v dveh sosednjih vrtcih. Celoten postopek smo izpeljali premišljeno in varno."

vrtec | Avtor: Anže Petkovšek Anže Petkovšek
V enoto vrtca je sicer vključenih 94 otrok. Trem skupinam so zagotovili bivanje v enotah Jamova in Rožna dolina, ena skupina otrok gostuje v Vrtcu Trnovo, druga v Vrtcu Viški gaj.

Sanacija predvidoma končana do jeseni

Enota bo zaprta do zaključene sanacije, predvidoma do 1. septembra 2015. "V tem času potekajo dodatne analize izkopane zemljine, iz katerih bodo strokovnjaki pridobili bolj natančne podatke o onesnaženosti, kar bo osnova za odločitev za možnosti sanacije, ki jo dopušča zakonodaja," pojasnjuje ravnateljica. 

Otroke poslali na test krvi

Vrtec je sicer v sodelovanju z ZD Vič organiziral odvzem krvi v Zdravstvenem domu Center na Metelkovi. "Testiranja se je udeležilo 78 otrok," pojasnjuje Požunova. Izvide krvi so prejeli v četrtek pretekli teden in jih še isti dan predali Nacionalnemu inštitutu za varovanje zdravja, staršem pa takoj naslednji dan. "Včeraj smo v vrtcu organizirali sestanek, na katerem je bil prisoten tudi dr. Ivan Eržen, ki je staršem ustno posredoval interpretacijo rezultatov," razlaga ravnateljica. "Kot je pojasnil, rezultati kažejo, da ni nobenega tveganja za zdravje otrok in da so odkrite vsebnosti svinca v krvi približno take kot so v Sloveniji pri otrocih te starosti."

irma.hus@zurnal24.si

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.