Slovenija
5405 ogledov

Zaradi banalnega razloga se naša svetovna prvakinja ne more vpisati na fakulteto

Tyra Barada Instagram
Odzvala se je Univerza v Mariboru.

Mariborčanka Tyra Barada, ki je v začetku meseca osvojila naslov svetovne prvakinje v tekwondoju, na evropskih igrah konec junija pa je v kikboksu osvojila srebrno in zlato medaljo, se ne more vpisati na študijski program športno treniranje mariborske Pedagoške fakultete. Razlog? Tyro Barada ni opravljala testa gibalnih sposobnosti,

Test gibalnih sposobnosti je pogoj za vpis na fakulteto, a so bili termini razpisani v času, ko se jih zaradi obveznosti, povezanih z evropskimi igrami in svetovnim prvenstvom, ni mogla udeležiti, Univerza pa naj ji ne bi omogočila dodatnih terminov.

Barada | Avtor: Instagram Instagram

Razpis za vpis v dodiplomske in enovite magistrske študijske programe za študijsko leto 2023/2024 je bil objavljen 2023. Soglasje razpisu je dala tudi Vlada Republike Slovenije. Univerza v Mariboru tako ni avtonomna glede pristojnosti pri izvajanju razpisa za vpis, saj jo zavezuje Pravilnik o razpisu za vpis in izvedbi vpisa v visokem šolstvu ter odločitve Vlade RS, poudarjajo na Univerzi.

Olimpijski komite Slovenije je fakulteto pozval, da v primeru Tyre Barade prepozna potencial vrhunske športnice ter ji omogoči nemoten začetek pedagoškega procesa izbrane študijske smeri.

"Spremembe in izjeme niso predvidene"

Preizkus posebnih nadarjenosti, sposobnosti in spretnosti za vpis v študijski program 1. stopnje Športno treniranje Pedagoške fakultete Univerze v Mariboru je potekal 30. junija 2023 in nato še enkrat 8. septembra 2023, kar pomeni, da so imeli kandidati dva termina za opravljanje preizkusov.

Do 12. julija 2023 ni bila prejeta nobena prošnja s primernimi dokazili, prav tako ni bila prejeta nobena ustrezna vloga za uskladitev terminov s priloženimi dokazili, kot je predvideno z razpisom, so v odzivu sporočili iz Univerze v Mariboru. Kandidat ima v primeru neuspešnega prvega prijavnega roka možnost in obvezo oddati prijavo v okviru drugega prijavnega roka, pri čemer so pravila enaka kot v prvem prijavnem roku. Univerza odloča le na podlagi formalnih možnosti in na prošnjo kandidata za študij.

"Glede na željo po enakopravni obravnavi vseh kandidatov za vpis v študijski program 1. stopnje Športno treniranje Pedagoške fakultete Univerze v Mariboru, spremembe in izjeme pri preizkusih posebnih nadarjenosti, sposobnosti in spretnosti niso predvidene. To je praksa, ki jo fakulteta sledi skozi leta izvajanja študijskega programa," so v odzivu zapisali na Univerzi Maribor. "Univerza v Mariboru si želi podpirati in privabiti čim več vrhunskih športnikov, vendar mora to storiti pod enakimi pogoji za vse potencialne kandidate." Kljub očitkom, da vrhunskim športnikom ni treba opravljati preizkusov posebnih nadarjenosti, menijo, da so ti preizkusi namenjeni tudi preverjanju, ali je posamezen kandidat sposoben za študij in poklic na tem področju.

Poziv ministra

Minister za visoko šolstvo Igor Papič je rektorja mariborske univerze medtem pozval, da najdejo sistemsko rešitev za vse športnike, ki zastopajo državo Slovenijo na mednarodnih tekmovanjih. 

"Prijavno-vpisni postopek mora potekati neodvisno od znanih imen in priimkov. Noben minister, predstavnik Olimpijskega komiteja Slovenije ali drugi nosilci javnih funkcij ne smejo vplivati na ta postopek," pa odgovarjajo na Univerzi. 

Komentarjev 9
  • Plavi-mil 18:39 19.september 2023.

    V šolstvu je zdrava kmečka pamet je že davno odpovedala, še v butalah so bili bolj napredni, kot naše šolstvo danes. Štrukelj samo plače vidi, vse ostalo mu dol visi.

  • Avatar Anion6anion
    Anion6anion 15:52 19.september 2023.

    Že dva tedna vlacite to zgodbo . Kar je je. Naj pa eno leto pavzira kot mnogi drugi. Pa naj koledar za naslednje leto pogleda kdaj so testi.

  • Pierre 15:15 19.september 2023.

    Pri nas velja rimska modrost: Quod licet Iovi, non licet bovi (ajd na Google)