Slovenija
42044 ogledov

Zaradi te izjave so Natašo Pirc Musar na Trgu republike izžvižgali

javno predvolilno soočenje kandidatk in kandidatov za predsednika republike
1/31
Saša Despot
Soočenje na Trgu republike ni minilo brez žvižgov poslušalcev.

Podobno kot pred državnozborskimi volitvami so tudi pred predsedniškimi volitvami predstavniki različnih organizacij in društev (Glas ljudstva, Ženski lobi Slovenije, Slovenska filantropija, Inštitut 8. marec in Ljubljana Pride) na Trgu republike organizirali soočenje predsedniških kandidatov. 

Razprave se niso udeležili Anže Logar, Janez Cigler Kralj in Sabina Senčar - le slednja se je zaradi neudeležbe opravičila.

In kaj so bile ključne razlike v stališčih predsedniških kandidatov? Nataša Pirc Musar je denimo edina menila, da bi potrebovali predsedniško palačo. Vladimir Prebilič ne bi spreminjal zakona o manjšinah, temveč bi skušal več doseči s povezovanjem med državo in občinami. Milan Brglez pa meni, da pri nas varstvo manjšin še ni dokončano. 

Del razprave so sicer poslušali tudi poslanci SDS, med njimi Franc Breznik

Pirc Musarjeva se ukinitve dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja ne bi lotila "na vrat na nos". Edina je menila, da bi za to potrebovali več kot leto dni. 

Ko je dobila vprašanje glede vojne v Ukrajini, pa je poudarila, da je Rusija napadla Ukrajino in da vojno lahko konča le Putin - tako, da gre iz Ukrajine. Zaradi njenega stališča se je v publiki zaslišalo številne žvižge in negodovanje (54. minuta). 

Miha Kordiš je odločno podprl vse nove zakone, za katere je opozicija sprožila referendum. Vztrajal je, da je bil najboljši predsednik Josip Broz Tito, čeprav je dodal, da "zgodovine načeloma ne smemo posnemati, se pa moramo iz nje česa naučiti". Poudaril je pomen socialne varnosti.

Prebilič bi med drugim uvedel moratorij na širjenje cest in raje investiral v železnice, s čimer se je strinjal tudi Kordiš. 

Brglez bi zavrnil intervju za Novo24TV, Demokracijo in vse medije, za katere bi menil, da so "direktna strankarska izpostava". Odgovarjati je moral tudi na očitke, da se je v času Janševe vlade premalo oglašal - dejal je, da je razlog za to razpetost med pozicijo evroposlanca in njegovo vlogo v Sloveniji. Zatrdil je, da je pomagal slovenski diplomaciji. Čeprav sta si s Pirc Musarjevo v času predvolilnih soočenj velikokrat skočila v lase, je priznal, da se mu ne zdi prav, da se toliko pozornosti posveča zgolj njenemu partnerju Alešu Musarju.

Vsi kandidati, ki so se udeležili soočenja, podpirajo legalizacijo marihuane, obdavčitev nepremičnin v lasti RKC in krajšanje delovnika na 32 ur tedensko. 

"Kdo je branil protestnike, ko so jih zaplinjali?!", pa je na očitek o tem, da v svojem odvetniškem delu podpira elite namesto delavcev in sindikatov, odgovorila Pirc Musarjeva. Zatrdila je, da so glavnina njenih strank delavci, ki jim delodajalci kršijo delavske pravice. Kot predsednica bi se aktivno borila proti sovražnemu govoru, usmerjenemu proti manjšinam, je dejala. Ogledala bi si tudi razmere v postojnskem centru za tujce, na ogled pa bi s sabo vzela še varuha človekovih pravic Petra Svetino, ki bi ga, kot je dejala, kar "napokala v avto". 

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 48
  • peter3 09:42 19.oktober 2022.

    Ko berem te komentarje raznih bobnarjev in podobne golazni, se mi obraca zelodec. Rusofilska levicarska sodrga se je popolnoma strgala iz verige. Da se kandidati pustijo izprasevati raznim bolanim anarhistom, je pa gotovo poglavje zase. Lahko smo zelo, zelo zaskrbljeni !

  • radovednica 08:25 19.oktober 2022.

    Vsi tile kandidati so sramota za volitve. Zaradi takšnih loletov na volitve ne hodim več. Nikoli več!!!

  • Friderik1950 07:40 19.oktober 2022.

    Iz bežnih posnetkov je vse izgledalo kot polomija, ko pa sem poleg loparčkov videl še nekaj znanih 'novinarjev' in 'umetnikov', je mislim da polomija prerasla v farso polomije.