Slovenija
27 ogledov

Zaradi težav zastavil premoženje

Slovenske novice: Začetek sojenja nekdaj najbogatejšemu Slovencu - Mirko Tuš Aleš Beno
Mirko Tuš zaradi dolgov zastavil premoženje. Podpisniki sporazuma ugotavljajo, da Tuš dolgoročno ni sposoben povrniti svojih dolgov.

Tuš Holding se je z bankami, ki so mu zaradi neplačevanja obveznosti grozile celo z insolvenčnimi postopki, dogovoril, da mu do septembra 2012 odobrijo moratorij na odplačilo več kot sto milijonov evrov zapadlih dolgov, je razvidno iz sporazuma o reprogramu, ki ga je pridobil Dnevnik.

Še oktobra lani, ko so se pojavile govorice o tem, da naj bi njegova družba imela finančne težave, je Mirko Tuš dejal, da so finančne obveznosti realno obvladljive. Slabo leto za tem pa je v zameno pri bankah moral zastaviti vse svoje imetje.

Tuš bo moral tako v vsakem četrtletju, do leta 2017, vračati zneske, ki se gibljejo med 2,5 in 6,25 milijona evrov, skupno skoraj 109 milijonov evrov, poroča Dnevnik.

Poleg tega se je najbogatejši Slovenec zavezal, da si ne bo v nobeni obliki izplačeval dividend, kot tudi ne namenjal sredstev za odkupe lastnih deležev ali posojila samemu sebi.

Mirko Tuš bo moral v primeru, da ne proda Tušmobila ali pa ga proda po prenizki ceni, v kapital družbe zagotoviti tri milijone evrov. Čeprav bi se mu uspelo izogniti dokapitalizaciji operaterja, pa bi jo moral izvesti v Engrotušu ali Tuš Nepremičninah, če bi do konca leta 2017 nastala operativna potreba po likvidnosti oziroma bi bila kršena jamstva ali zaveze, še piše Dnevnik.

Komentarjev 10
  • Naglas 11:54 31.avgust 2011.

    @Don Sepo: TUŠ je v težavah že nekaj let, kriza tu nima nič. Njegove trgovine so bile (pre)slabo obiskane že od samega začetka. In drugo; če bi bil dober gospodarstvenik, mu sedaj ne bi banke krojile vsodo ... se ti ...prikaži več ne zdi?!Za Slovenijo je dovolj nekaj entrov (City Park, Euro Park ... in tej so že) in potem trgovine velikosti Lidl, Hofer ... kot sem že rekel. Kar preverite koliko prodajnih površin na prebivalca ima Slovenija in bo takoj jasno, da tako ne gre ... pa, če ne vem kaj investiraš. Kritična masa je dosežena!

  • Naglas 11:50 31.avgust 2011.

    Kako naj bodo banke mirne, če bi bile mirne ... ne bi nanj pritiskale.Premoženje TUŠ-a? Ne vem koliko tuševih nepremičnin je sploh plačanih? PLANET TUŠ Kranj ... baje, da ni, kar pomeni, da ni od TUŠ-a ... ane?!TUŠMOBIL ...prikaži več ... dajte no, koliko časa se razvijata Mobitel, Simobil ... TUŠMOBIL je ostal na razvojni stopnji VEGE, ker so vložki v razvoj zelo visoki, denarja pa ni!Edino kar lahko TUŠ naredi je, da se čimprej dezinvestira (tudi, če kje "popuši" kakšen miljon) in začne vlagat v bazično, "core" dejavnost, to je trgovina, z objekti velikosti Lidl, Hofer. Dejansko se v praznih TUŠ-evih trgovinah slabo počutim, ker so prazne, ni ljudi!

  • dino.sepe 11:47 31.avgust 2011.

    Ne se bat, Tuš ve kaj počne in se ne obremenjuje s tem kar se v medijih piše. Je pa res da novinarji radi take zgodbe objavljajo da raitingi strani potem rastejo. Jaz osebno verjamem v obstoj in nadaljo rast ...prikaži več holdinga, saj je Tuš v vseh teh letih dokazal da je dober gospodarstvenik, je pa res da je vmes prišla kriza, ki jo občutimo vsi, tako pač je. Dejstvo pa je tudi, da v podjetju ni državnega denarja in da je Tuš pripravljen zastaviti svoje premoženje kar pomeni da v holding verjame in s tem v to zgodbo verjamejo tudi banke, drugače tega reprograma ne bi bilo. Vse investicije se bodo po moji oceni vrnile in to z obrestmi.