Slovenija
30 ogledov

Zaradi tržnice na ustavno sodišče

Ljubljana Shutterstock
Mestna občina Ljubljana še ni obupala nad garažno hišo pod glavno mestno tržnico. Na ustavnem sodišču bo namreč izpodbijala odlok, s katerim je minister Žiga Turk marca območje ljubljanske tržnice razglasil za kulturni spomenik državnega pomena in ustavil načrtovano gradnjo garažne hiše.

Po prepričanju predstavnikov občine je odlok "v nasprotju z ustavo in zakonom o varstvu kulturne dediščine ter grobo posega v ustavno in zakonsko varovane pravice, ki MOL onemogočajo, da bi izvedla načrtovani projekt".

Jasna Plazl, vodja službe za pravne zadeve na mestni upravi, ob tem pojasnjuje, da za izdajo izpodbijanega odloka ne obstaja nobeden izmed zakonsko določenih pogojev – da gre za registrirano dediščino, ki ima vrednote spomenika, in da obstaja nevarnost, da bodo te vrednote okrnjene, poroča Delo.

Minister za izobraževanje, znanost, kulturo in šport Žiga Turk je gradnjo garažne hiše ustavil z odlokom o začasni razglasitvi arheološkega najdišča Vodnikov trg za kulturni spomenik državnega pomena.

Turk je takrat pojasnil, da je to storil na predlog zavoda za varstvo kulturne dediščine. Prepričalo ga je namreč njihovo poročilo, da so tam pomembni arheološki ostanki, ki jih je stroka ocenila kot odlično ohranjene.

Odlok naj bi tako stroki omogočil, da se v enem letu odloči, kako trajno zavarovati to območje. Predlog za trajno razglasitev naj bi zavod pripravil do septembra.

Komentarjev 3
  • privat 13:02 20.junij 2012.

    naj ga majo ljubljančani..se za srbe ni bil dober

  • Darko 12:54 20.junij 2012.

    ..............Jasna Plazl, vodja službe za pravne zadeve na mestni upravi, ob tem pojasnjuje, da za izdajo izpodbijanega odloka ne obstaja nobeden izmed zakonsko določenih pogojev – da gre za registrirano dediščino, ki ima vrednote spomenika, in da obstaja nevarnost, da ...prikaži več bodo te vrednote okrnjene, .........................Pa sej ne morem verjet na kaj se ta dama sklicuje, nič jim ni sveto SAMO DENAR PREKO TRUPEL IN KULTURE.Seveda, ker ne cenijo nič kar je slovenskega, adijo jankovići

  • dd 10:52 20.junij 2012.

    Odkar razgraja Jankovič po Ljubljani je vse dovoljeno. Bomo pač morali občudovati tujo kulturno dediščino v tujini.