Slovenija
59 ogledov

Zaradi tvitov se umika iz sodniškega poklica

Predsednik ljubljanskega okrožnega sodišča Andrej Baraga (na fotografiji) ne dvo Žurnal24 main
Okrožno sodišče bo proti Baragi uvedlo disciplinske postopke.

Sodnik Andrej Baraga je po razpravah o spornosti nekaterih njegovih zapisov na Twitterju  naznanil, da se bo umaknil iz sodniškega poklica, je sporočil predsednik ljubljanskega okrožnega sodišča Marjan Pogačnik. Ker pa za zdaj še ostaja sodnik, bo Pogačnik zaradi Baragovih objav na Twitterju zahteval disciplinski postopek in izredno izdelavo ocene sodniške službe.

"Nimam argumentov, da bi branil zapise sodnika Barage na Twitterju," pravi Pogačnik.V pogovoru mu je Baraga svojo odločitev utemeljil z besedami, da sodišča ne želi obremenjevati z bremenom, ki v tem trenutku visi nad njim.

Kot smo poročali, je preiskovalni sodnik Andrej Baraga, ki se je podpisal pod nalog za nedavno preiskavo Alenke Bratušek, na Twitterju objavil številne zapise na račun delovanja politikov.

Komentiral je tudi kandidaturo Alenke Bratušek za evropsko komisarko in na Twiiterju zapisal. "Korl bi bil ravno pravšnji za komisarja, kar naj tam dela škodo, mi pa se odpočijmo od njega in AB, ki je k sreči že prešibka za še kaj."

Odvetnik Alenke Bratušek Aleksander Čeferin je zato napovedal, da bo zapis uporabil za izpodbijanje zakonitosti postopka proti Bratuškovi. Za Čeferina je namreč izražanje stališč ob tem, da Baraga kot sodnik odloča o procesnih dejanjih, absolutno nedopustno.

Baraga je včeraj dejal, da strogo ločuje zasebno in poslovno in da bo tvital še naprej.

"Zaveda se napake in škode"

Pogačnik je na današnji novinarski konferenci dejal, da sta z Barago dolgoletna kolega in da je Baraga strokovno podkovan sodnik. Vendar je Baraga naredil napako, zdaj pa sprejema odgovornost, kar je za Pogačnika modro. "Zaveda se napake in škode, ki jo je povzročil sodišču in sodstvu. Ni pa povedal, kje bo nadaljeval svojo poklicno pot, jaz ga pa nisem vprašal," je še novinarjem povedal predsednik sodišča.

Pogačnik bo omenjene ukrepe sprožil prihodnji teden, zahtevo za disciplinski postopek predal disciplinskemu tožilcu, zahtevo za izredno oceno pa personalnemu svetu ljubljanskega višjega sodišča. Najhujši disciplinski ukrep je sicer prenehanje sodniške službe.

Da ne bi še kakšnemu sodniku "spodrsnilo"

Prav tako bo Pogačnik sodniško društvo pozval k izdelavi načelnega mnenja glede tovrstnih sodniških ravnanj. Da ne bi še kakšnemu sodniku "spodrsnilo", je po njegovih besedah prav, da svet za sodniško etiko v društvu odgovori, ali je v skladu z etičnim kodeksom, da ima sodnik takšen profil in na takšen način komunicira.

Poleg tega bo presojalo, ali je v redu, da ima sodnik na teh omrežjih poleg imena in priimka, sploh če trdi, da je zaseben profil, zapisano svojo funkcijo, kakor jo ima Baraga. Presojalo se bo tudi, kje so še meje sprejemljivega pri komuniciranju, kjer ni podan element zaupnosti, ampak element praktično splošne dostopnosti.

Zaposlene na NPU označil za lene in bleferske

Prvi odziv sodišča je bil sicer precej manj oster, vendar je Pogačnik danes dejal, da v četrtek popoldne, ko so poslali prvo izjavo, ni bil seznanjen z vso vsebino. Ko pa je bolj natančno prebral, za koliko zapisov gre in kakšen je ton pisanja, se je izoblikovala nekoliko drugačna slika.

Baraga je namreč kritično pisal o Nacionalnem preiskovalnem uradu, zaposlene tega urada je označil za lene in bleferske, zelo kritičen pa je tudi do dogajanja v politiki in politikov samih.

Pogačnik, ki se s takim primerom srečuje prvič, pravi, da je za njim težka, neprespana noč, saj ravnanje sodnika odpira številna vprašanja. Sodišče namreč ne nadzoruje, kateri uslužbence komunicira prek družbenih omrežij, uporaba teh omrežij je namreč zasebna stvar vsakega zaposlenega in s tovrstnim komuniciranjem načeloma ni nič narobe, ocenjuje predsednik sodišča.

Kodeks zahteva zadržanost in strpnost

"Vsak sodnik, ki se odloči za tak način komuniciranja, se mora spraševati, kako bodo potencialni bralci zapisov, to razumeli," je pojasnil. Dodal je, da kodeks sodniške etike od vsakega sodnika terja zadržanost, strpnost in varovanje dostojanstva vsakogar.

Vendar se postavljajo vprašanja pravne in etične narave. Pri sodnikih kot nosilcih tretje veje oblasti je pomemben predvsem ta etični moment, je opozoril Pogačnik. Vsak sodnik se mora stalno spraševati, ali so njegova ravnanja, tudi zunaj službe, v skladu z etičnim kodeksom.

V Baragovem primeru ocenjuje, da našteti postulati vsaj pri posameznih zapisih niso bili spoštovani. Ne gre le za teme, ki se jih je loteval, ampak predvsem za način, kako je to počel, izrazoslovje. Zato je Pogačnik ugotovil, da bi ravnanje sodnika lahko ustrezalo disciplinski kršitvi kršenja ugleda sodniškega poklica. Nad zapisanim je predsednik sodišča razočaran. Kot je dejal, nima argumentov, "s katerimi bi lahko opravičeval posamezne zapise".

Tvite preiskovalnega sodnika Barage, ki se je podpisal pod sodno odredbo za hišno preiskavo pri Alenki Bratušek, bo najbrž 23. marca obravnaval tudi Sodni svet, ko bodo to problematiko predlagali za uvrstitev na dnevni red seje.

Komentarjev 4
  • ljimonad 18:41 13.marec 2015.

    ma ga nagnati ga iz vseh državnih dobro plačanih služb, pa naj potem čivka skupaj s svojim idolom iz grosuplja

  • Senior 18:00 13.marec 2015.

    Take in podobne "cepce" ima naša lepa podalpska deželica. Uboga Slovenija!

  • depresija 17:06 13.marec 2015.

    Ne vem zakaj, ampak tele pacient se mi zdi ta prav kaliber za v SDS.. Izkušnje s čivkanjem nebuloz ima že zdavnaj zadosti za včlanitev v Janševo kriminalno združbo..