Slovenija
40 ogledov

Zaradi vandalizma poostren nadzor

policija Žurnal24 main
Kočevski župan bi rad preprečil vandalizem na ulicah, ki je v šestih mesecih zelo narasel. Odlok, ki bi omejeval gibanje mlajših od 16 let, naj bi sprejel občinski svet. Pravnik Rajko Pirnat pravi, da to ni mogoče.

"Mladoletniki se po ulici sprehajajo tudi do treh, štirih ponoči in namerno uničujejo stvari. Ko jih policisti ponoči pripeljejo domov, starši ponavadi sploh ne vedo, da so bili zunaj," pravi župan Kočevja Vladimir Prebilič.

Zaradi vse večjega vandalizma, ki so mu v Kočevju priča v zadnjih šestih mesecih, se je kočevski župan odločil, da temu naredi konec. "Policija nam je sporočila, da je veliko mladoletnih ljudi, ki se priključujejo takšnim in drugačnim skupinam in da gre v nekaterih primerih tudi za obrede iniciacije, kdo si upa več in kdo bo kaj naredil. Tako ne gre."

S svetom, kot ga imenuje župan, ki ga sestavljajo predstavniki centra za socialno delo, ravnatelji vseh šol in predstavniki policije, so se dogovorili, da bi ponoči poostreno nadzirali mesto. Pri tem jim bo, po besedah župana, pomagalo tudi mestno redarstvo z mandatnimi kaznimi ter različne varnostne službe.

"Seveda pa je zaenkrat to le razmišljanje," pravi Prebilič. "Vse skupaj je potrebno dati na papir in spraviti čez občinski svet. Brez odloka na občinski ravni tega ne moremo začeti izvajati. Pričakujem, da bo na občinskem svetu že ta ali naslednji mesec," dodaja.

Za mnenje so povprašali tudi pravnega strokovnjaka Rajka Pirnata, ki meni, da takšen odlok ni mogoč. "Takšno stvar bi bilo nemogoče izpeljati že na nacionalni ravni, kaj šele na občinski. Lahko na določenih točkah, ki so najbolj ogrožene, postavijo varnostnike."

Komentarjev 5
  • privat 08:16 26.september 2011.

    no zapri svojega otroka in pusti tuje otroke na miru...naj vsak odgovarja in naj je odgovoren odgoja svojega otroka!

  • privat 19:54 13.september 2011.

    ja v Kočevju so policaji samo za cestni teror Kočevarjem...niso pa za kaj drugega...samo poglejmo kaj bojo naredili z županom ,ki ponuja uničenje demokracije na kočevskem...ah če so že uničili Kočevsko ,lahko še ubijajo?? Mladina je le izraz oz.odsev politikov...ja ...prikaži več vse je črno,samo kdo je kriv za taka ravnanja mladostnikov?? Vsak vidi da ni bodočnosti z tako policijo,z takim županom in z tako poslovno politiko Kočevske...in zakaj se ne bi bunili??

  • privat 19:48 13.september 2011.

    v Kočevju so problem župan in nekateri direktorji na čelu? Poglejmo tega župana ,kako udarja po demokraciji ,ker je prijatelju dir.komunale povzročilo nekaj škode...Ta župan naj vzame SS uniformo ,mi pa bomo prišli iz cele Slovenije in branili temelje demokracije ...prikaži večje in otroke naše Slovenije... Naj sanjajo SS ovci in naj mislijo da lahko preganjajo naše otroke!! Naj raje otrokom ponudijo izobrazbo in ne teror...ja znano je da v Kočevju izobrazbo dobijo samo direktorjevi otroci,delovski pa so zacahnani za sužnje...