Slovenija
18 ogledov

Zaradi varčevanja klestenje krožkov za otroke

Branimir Štrukelj Anže Petkovšek
Sindikati. Opozarjajo, da lahko pride do opuščanja interesnih dejavnosti. Nejasnosti okoli premeščanja otrok. Ministrstvo ne komentira.

"Najmanj, kar se bo zgodilo, bosta izguba motivacije in padec kakovosti pri izvajanju interesnih dejavnosti. Predpostavljamo, da bo prišlo do njihovega opuščanja," pravi Branimir Štrukelj, glavni tajnik sindikata vzgoje, izobraževanja, znanosti in kulture.

Če sindikati in vlada ne bodo dosegli soglasja, država namreč ne bo več plačevala izvajanja interesnih dejavnosti, osnovne šole pa se bodo združevale v skupne okoliše.

Nič več dodatkov k plači

Zakon za uravnoteženje javnih financ predvideva, da naj bi se interesne dejavnosti vključevale v redno 40-urno delo učiteljev. Do zdaj so jim bile plačane posebej, v obliki delovne uspešnosti za povečan obseg dela.

"Ko bo ukinitev plačila interesnih dejavnosti dejstvo, se bo postavilo vprašanje zaposlenim, če so to še pripravljeni opravljati," dodaja Štrukelj. Opozarja, da so krožki pomembni, ker pogosto vplivajo na izbiro poklica.

Mešanje višjih razredov

Vlada želi tudi združevati osnovne šole v skupne šolske okoliše v krajih z dvema ali več osnovnimi šolami. Verjetno bo šlo predvsem za urbana območja. Šole se ne bodo združevale, temveč se bodo premeščali oddelki tako, da bodo vsi zapolnjeni. To bo omogočalo manjšanje njihovega števila in po Štrukljevih besedah tudi odpuščanje učiteljev. Zagotovo bi otroke premeščali iz ene šole v drugo ob vpisu v prvi razred, ni pa jasno, ali bi to počeli tudi v višjih razredih.

Ministrstvo za izobraževanje tega namreč ne želi pojasnjevati, dokler so v teku pogajanja s socialnimi
partnerji.

Komentarjev 1
  • jose3 23:38 03.maj 2012.

    krožek ali izbirni predmet. Naj se politik TRS gospod Štukelj izjasni, kaj naj se ukine.Šola ni vrtec.