Slovenija
845 ogledov

Zaradi viroze v Ljubljani umrla dveletnica

Klinični center bo letos potreboval 350 milijonov evrov. Žurnal24 main
Konec prejšnjega tedna je v ljubljanskem kliničnem centru zaradi zapletov ob virozi umrla dveletnica.

Konec tedna je zaradi zapletov ob virozi umrla dveletna deklica. Neuradno naj bi se deklica okužila z respiratornim sincicijskim virusom.

"V zadnjih dneh se je povečalo število bolnikov s prizadetostjo dihal. Gre za bronhiolitis, vnetje majhnih dihalnih poti. Zbolevajo predvsem dojenčki in otroci manjši od pet let,“ je povedal prof. dr. Franc Strle, dr. med..

Pri bronhiolitisu gre za vnetje manjših dihalnih poti. Ker je moten prehod zraka, se bolezen kaže kot kašelj, težko ali pospešeno dihanje, nekateri pa ne morejo jesti. Bolezen je pri otrocih pogosta. "V UKC Ljubljana na leto sprejmemo med 600 in 1000 otrok. Deset odstotkov potrebuje intenzivno terapijo. Umre pa 0,5 odstotkov otrok, ki so hospitalizirani zaradi bronhiolitisa," je še razložil Strle in dodal, da je najpogostejši vzrok za bolezen, ki se lahko vleče nekaj mesecev, respiratorni sincicijski virus. Omenjeni virus se prenaša kapljično ali tesnim stikom.

V nevarnosti še zlasti dojenčki

Z virusom se sicer lahko okužijo tudi odrasli, pri katerih pride do okužbe dihal, ne pride pa do bronhiolitisa. Uspešnega protivirusnega zdravila ni, poudarja Strle, ki staršem svetuje, naj z dojenčki ne obiskujejo nakupovalnih središč. Tiste matere, ki z majhnim otrokom ostajajo doma, naj v vrtec ne pošiljajo starejših otrok, ki bi lahko zboleli in okužili mlajše, pri katerih ima bolezen lahko hujše posledice, še dodaja Strle. To še zlasti velja za gospodinjstva, v katerih biva otrok mlajši od 6 mesecev.

Na UKC Ljubljana poleg tega svetujejo omejitev obiskov, zlasti majhnih otrok. "Doma ne smejo kaditi. Priporočamo čim več gibanja na svežem zraku. Če otrok z bronhiolitisom že obiskuje vrtec, morajo starši poskrbeti, da otrok ostane doma, dokler se popolnoma ne pozdravi," še dodajajo.

Težji potek bolezni pričakujejo zlasti pri najmlajših – dojenčkih v prvih mesecih življenja in otrocih, ki imajo v osnovi bolezni dihal oziroma srca.

Višek obolenj še pričakujejo

Epidemija lahko traja med dva in štiri mesece, inkubacijska doba pa traja do 14 dni. "Na pediatričnem delu je vse polno. To je tudi eden od razlogov, da sem danes tukaj," je še povedal prof. dr. Strle.

Večina otrok, ki preboleva to okužbo, se lahko zdravi doma. Starši morajo poskrbeti za zadosten vnos tekočine pri otrocih, redno čistiti nosek s fiziološko raztopino in v primeru visoke vročine to znižati s sredstvi proti vročini. Če otroci bruhajo, ne pijejo in/ali težko in hitro dihajo, je potreben pregled pri zdravniku. V primeru potrebe po dodatnem zdravljenju s kisikom ali nadomeščanju tekočin z infuzijo otroka sprejmemo v bolnišnico; nekateri med njimi potrebujejo tudi zdravljenje v enoti za intenzivno terapijo.

 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.