Slovenija
47 ogledov

Zaradi višje sile več denarja za občinske ceste

sneg Anže Petkovšek
Topla zima je šla letos na roke tudi občinam in komunalnim podjetjem. Zaradi "poceni" zimske službe bodo vse prihranile več sto tisoč evrov. Ker imajo letne pogodbe, letos izgovorov zaradi premalo denarja za krpanje zimskih lukenj na občinskih cestah ne bi smelo biti.

S 15. marcem so uradno zaključile službo zimske službe, ki so v stalni pripravljenosti od 15. novembra, in se praviloma na cesto odpravijo v primeru, da zapade več kot tri centimetre snega.

"Zaradi manj snežnih padavin je bilo na območju Mestne občine Maribor v zimski sezoni 2015/2016 izvedenih 15 akcij posipa in pluženja, kar je precej manj od povprečja prejšnjih zim," je povedal vodja zimske službe v družbi Nigrad Jože Planinc, ki dodaja, da je bilo na višjih terenih teh posredovanj nekoliko več, in sicer 28.

Namesto za pluženje za vzdrževanje

Zaradi manj posredovanj, posipanj in posledično manj porabljenega peska, pa bi vsaj teoretično morala letos komunalna podjetja, ki imajo koncesijo za vzdrževanje občinskih cest, več denarja nameniti za spomladansko vzdrževanje in popravilo cest. Občine komunalnim podjetjem v večini namreč plačujejo fiksen znesek za letno in zimsko vzdrževanje.

V prestolnici občina koncesionarju KPL vsako leto za vzdrževanje nameni nekaj več kot 12 milijonov evrov. Ta pa po koncu zimske sezone preostanek nameni za vzdrževanje in popravilo cest. Koliko je letos stala zimska služba na Oddelku za gospodarske dejavnosti in promet MU MOL, še ne vedo, saj še niso prejeli končnega računa. Pri koncesionarju KPL pa na naša vprašanja niso utegnili odgovoriti.

Od 30 do 60 odstotkov manj za pluženje in posipavanje

V mariborskem Nigradu so letos po prvih ocenah porabili 1,1 milijona evrov, kar pa je za 60 odstotkov manj od večletnega povprečja in so že napovedali, da se bodo Nigradovi delavci po zaključku zimske sezone lotili čiščenja javnih površin ter odstranjevanja ostankov posipnega materiala.

V Kranju, kjer je komunala v letošnji sezoni prevzela še dodatnih deset krajevnih skupnosti, so se pohvalili s porabljenih35 odstotkov manj sredstev kot v sezoni 2014/2015 oziroma 45 odstotkov manj kot v sezoni 2013/2014. Skupno so porabili 436.260 evrov.

Matjaž Kapitler z Vodovoda - Kanalizacije Celje je povedal, da so porabili skoraj za polovico manj sredstev kot v običajni sezoni: "Vrednost opravljenih del zimske službe znaša 325.000 evrov, kar je približno 200.000 evrov manj kot v pretekli sezoni in približno 300.000 manj od povprečne sezone."

Komentarjev 2
  • Avatar Leon
    Leon 13:33 26.marec 2016.

    Kje bi lahko pogledal posnetek teleta ,ki je na TELE Maribor izjavil ,da je takšno stanje cest primerno za zmanjšanje izpuhov in čistejšega zraka ! Njegovo glavo ...................

  • zkvazdjkrregistracijozahtevate 13:05 26.marec 2016.

    "Koliko je letos stala zimska služba na Oddelku za gospodarske dejavnosti in promet MU MOL, še ne vedo, saj še niso prejeli končnega računa. ""Ljubljana: podatkov nam niso uspeli posredovati"Torej vedeli bodo kolikokrat je služba posredovala šele ko ...prikaži več bodo dobili izračun. Zanašajo se torej na poštenost komunalnega podjetja ki pluži. A kdo preverja če so pošteni?