Slovenija
107 ogledov

Zaradi vode zavrela kri

Svetnik Miran Müllner je zagotovil, da lahko brez težav zberejo tudi deset tisoč Žurnal24 main
Peticija. V treh dneh okrog tisoč podpisov. Revolt občanov župane prisilil h korekciji cen vode.

 “Bojim se, da Novi Gorici vlada vodna mafija in da je to čisto izkoriščanje ljudi, zato sem zadovoljen, da so se tako odzvali,” je v zvezi s spremembo pravilnika za obračunavanje cen vode včeraj povedal mestni svetnik Miran Müllner (SNS).

Zneski na položnicah, ki so jih pred nekaj dnevi na dom prejeli Novogoričani in prebivalci štirih okoliških občin, so se namreč povišali tudi do 300 odstotkov. “Nova tarifna sistema sta neustavna in nezakonita, ” je še povedal Müllner, ki je sprožil peticijo za spremembo cen. V treh dneh so zbrali okrog tisoč podpisov, od včeraj pa je mogoče peticijo podpisati tudi v avli Mestne občine Nova Gorica.

Korak nazaj
Župani goriških občin so se strinjali, da bi bilo glede na odziv občanov sporno vzdrževalnino na položnicah smiselno znižati za polovico za stanovanjske hiše. Bistveno nižja pa bo predvsem za uporabnike v večstanovanjskih objektih, ko se bo cena računala pred delitvijo z glavnega števca na posamezne porabnike in bo s sedanjih 7,80 evra padla na 0,62 evra. Nov cenik naj bi uvedli pri obračunu za marec, tako da naj bi preveč zaračunane zneske za januar in februar poračunali.

Skok cen je bil glede na trenutne razmere za marsikoga previsok,” je pojasnil Dragan Valenčič, župan Občine Šempeter - Vrtojba in hkrati predsednik nadzornega sveta javnega podjetja Vodovodi in kanalizacija Nova Gorica. Čeprav bi lahko občine sofinancirale tudi 50 odstotkov omrežnine, se za to niso odločile, ker ta znaša le dva evra in en evro manj občanom, po njihovem mnenju, ne bi veliko pomenil. Medtem ko naj bi bile ostale postavke določene z državnimi pravilniki oblikovanja cen komunalnih storitev in jih občine ne morejo spreminjati.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.