Slovenija
7089 ogledov

Zaradi vročine se na vrtovih pojavljajo gigantske gosenice

gosenica smrtoglavca kalia
Zaradi visokih temperatur so se na slovenskih vrtovih začele pojavljati velike gosenice živih barv, ki se prehranjujejo z listi razhudnikov.

Na slovenskih vrtovih so se v zadnjih dneh začele pojavljati gigantske gosenice. Gre za ličinke velikega nočnega metulja smrtoglavca. 13-centimetrski metulj ima značilen vzorec mrtvaške glave.

metulj smtoglavec | Avtor: kalia kalia
"Gosenice smrtoglavca se pojavljajo ob visokih temperaturah. Lani zato teh gosenic ni bilo oziroma so se pojavljale šele jeseni," so nam povedali v enem od vrtnih centrov. "Gosenica, ki sem jo našla na mojem vrtu, je bila velika skoraj kot dlan," pripoveduje vrtnarka.

Obžirajo liste razhudnikov

Gosenice smrtoglavcev se prehranjujejo z listi razhudnikov, škodo tako lahko naredijo predvsem na krompirju, paradižniku, papriki in jajčevcih. "Taka gosenica lahko tudi denimo uniči paradižnik, če poškoduje steblo, prekine žile in se rastlina nato začne sušit," pravijo v vrtnem centru. Preventive pred tovrstnimi gosenicami ni, prav tako jih je skoraj nemogoče uspešno odstraniti ročno, saj se zabubijo v zemljio in bi bilo, da bi jih pregnali, potrebno prekopati vso območje.

Kadar se gosenice močno razmnožijo, v vrtnem centru prioporočajo uporabo naravnega insekticida na bazi dalmatinskega bolhača.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 2
  • Pepe007 07:41 16.julij 2015.

    Seveda noben ne napiše, da je naravni insekticid izrazito neselektiven in kot tak bolj strupen za čebele kot sintetični.

  • zkvazdjkrregistracijozahtevate 16:58 15.julij 2015.

    No to je pa lepo da obstaja naravni insekticid.