Slovenija
26 ogledov

Zaradi vročine so se cene elektrike podvojile

Električni drogi Shutterstock
Cene elektrike so se zaradi vročine podvojile, blok 6 obratuje s polno močjo, prav tako blok 4, a izrednega dobička zaradi tega ne bo.

"Cene električne energije so se v teh dneh zaradi vročine podvojile in za pasovno dobavo med delovniki presegajo 70 evrov za megavatno uro,“ so povedali v Holdingu slovenske elektrarne (HSE).

Zaradi visokih cen elektrike v Termoelektrarni Šoštanj bloka 4 in 6 podnevi obratujeta s polno močjo, ponoči pa na minimumu. Obratovanje namreč sproti prilagajajo trenutnim cenam. 

Izrednega dobička kot kaže ne bo

Čeprav oba bloka obratujeta s polno močjo in so cene elektrike visoke, to ne pomeni, da bo Teš ustvaril izreden dobiček, saj so bile visoke cene v tem obdobju pričakovane. "V letnih pogodbah so dogovorjene povprečne letne cene, ki že vsebujejo pričakovanja obdobij z nizkimi in obdobij z visokimi cenami. Kljub visokim cenam v zadnjem obdobju vse kaže, da bo povprečna dosežena cena za leto 2015 v skladu s pričakovanji,“ so pojasnili v HSE.

Eles kljub vročini ne pričakuje težav

"Razmere na trgu z električno energijo kažejo, da se bodo cene električne energije v Evropi v prihodnjih dneh še dvigovale do ravni, pri kateri bodo tudi dražje elektrarne postale ekonomsko rentabilnejše. Proizvajalci prilagajajo proizvodnjo energije razmeram na trgu, da bi le te zadostile večjemu povpraševanju po električni energiji," pa ugotavljajo v Elesu. 

Dodajajo, da je na območju Slovenije, Hrvaške, Bosne in Hercegovine stanje običajno, zaradi visoke sezone na jadranski obali, ki v kombinaciji z visokimi temperaturami prinese višji odjem, je več uvoza elektrike. "Ker pa so evropski elektroenergetski sistemi med seboj dobro povezani, pri zagotavljanju višjih potreb po odjemu električne energije kakšnih posebnih težav ne pričakujemo," so še dodali. 

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 4
  • Papaja Popi 13:54 23.julij 2015.

    Spet hočejo izsiliti višjo ceno elektrike, oziroma jo upravičiti

  • korisnik_362 13:11 23.julij 2015.

    Gre za cene, po katerih elektriko prodajajo proizvajalci trgovcem in ne za cene, ki jih plačujemo potrošniki.

  • devote 12:26 23.julij 2015.

    cene se že niso podvojile , če, se je proizvodnja. cene elektrike so vnaprej zakupljene.