Slovenija
87 ogledov

Zaradi zapore Luke Koper ustavljen tovorni promet na železnici

luka Koper Anže Petkovšek
Delavci v Luki Koper tudi danes onemogočajo vstop v pristanišče. Tovorni promet na želežnicah je zaradi zapore ustavljen. Premier Cerar upravo Luke Koper poziva, naj nemudoma zagotovi normalen delovni proces v pristanišču, sicer bo odgovorna za škodo. Na ultimate delavcev ne bo pristajal.

"Ne bom pristal na to, da bi delavci vodili državna podjetja, še manj državo," je v odzivu na dogajanje v Luku Koper dejal premier Miro Cerar. Ultimati, ki jih postavljajo delavci, so kot pravi, nesprejemljivi. "S to blokado se dela poslovna škoda tako Luki Koper kot slovenskim in tujim podjetjem. Škoda, ki nastaja, se meri v milijonih. Bistveno se poslabšujejo možnosti za izgradnjo 2. tira. Ugled Slovenije je na preizkušnji, vse je treba storiti, da se blokada odpravi," poudarja Cerar.

Spontani upor v pristanišču namreč še vedno traja, delovni procesi pa so še vedno onemogočeni. Blokirani so vsi vhodi in izhodi v pristanišče, prehod zaposleni dovolijo le tovornjakom s hitro pokvarljivim blagom. Zaradi tega je ustaljen tovorni železniški promet, so sporočili s Slovenskih železnic (SŽ).

Počivalška poklical iz tujine

"Vodstvo Luke Koper pozivam, naj normalizira poslovni proces," pravi Cerar, ki je zato iz tujine poklical ministra za gospodarski razvoj in tehnologijo Zdravka Počivalška, ki se bo sestal s predstavniki uprave Luke in predstavniki SŽ in ugotovil, zakaj upravi procesa dela ne uspe normalizirati.

luka Koper | Avtor: Anže Petkovšek Anže Petkovšek
Blokada Luke Koper traja že od včeraj, ko so delavci vstop v pristanišče onemogočili zaradi nestrinjanja z napovedano menjavo nadzornikov. Zaporo so nadaljevali tudi po tem, ko je bila točka o zamenjavi umaknjena z dnevnega reda skupščine in je prvi mož SDH-ja Marko Jazbec napovedal odstop.

Delavci zahtevajo odstop ministra in državnega sekretarja

Uprava družbe in ožje vodstvo družbe ugotavljata, da se zaposleni z njimi ne želijo pogovarjati, saj so njihove zahteve usmerjene izključno na predsednika vlade, od katerega pričakujejo prihod v Luko.

Delavci zahtevajo odstop ministra za infrastrukturo Petra Gašperšiča in državnega sekretarja na finančnem ministrstvu Metoda Dragonje, ki je upravo in delavske predstavnike med drugim razburil z nekaterimi izjavami na seji komisije DZ za nadzor javnih financ, ko je navajal zastarele podatke o dobičkonosnosti podjetja.

Cerar: Na nobene ultimate ne bom pristajal!

"Takšni ultimati so nesprejemljivi, kam bomo pa prišli, naslednjič bodo delavci nekega drugega državnega podjetja spet zahtevali kaj podobnega," je zgrožen Cerar, ki poudarja, da dogodki v Luki Koper niso v okviru pravne države. "Na nobene ultimate ne bom pristajal!"

"Delavci, ki na tak način izsiljujejo, ne morejo biti sogovornik nobene vlade," še pravi Cerar. Na vprašanje, kdo bo kril škodo, ki nastaja zaradi blokade v Luki Koper odgovarja: "Odgovornost bo nosil tisti, ki jo povzroča. Vodstvo mora storiti vse, da zagotovi normalen proces!"

Zahtevajo opravičilo Brgleza

luka Koper | Avtor: Anže Petkovšek Anže Petkovšek
V sporočilu za javnost so se delavci nato danes obregnili še ob petkove besede predsednika DZ Milana Brgleza, ki je zaprtje vhoda v pristanišče za tovornjake označil za atentat na podjetje in na državo ter uporne delavce pozval, naj svojih privilegijev ne postavljajo pred koristi Luke Koper, Obale in Slovenije.

Po besedah neimenovanih delavcev Luke Koper te izjave kažejo na popolno aroganco, predrznost in vzvišenost v odgovarjanju "človeka iz elitnega kroga privilegirancev". Brgleza pozivajo, da se javno opraviči delavcem Luke za izrečene žalitve, v nasprotnem primeru pa tudi njega pozivajo k odstopu s funkcije.

Krizni štab išče alternativne možnosti

luka Koper | Avtor: Anže Petkovšek Anže Petkovšek
V SŽ so že v petek uvedli mednarodno omejitev vstopov vlakov na slovensko železniško omrežje, oblikovali pa so tudi krizni štab, ki redno spremlja razmere. Obenem so pozvali k čimprejšnji normalizaciji razmer, saj že prihaja do gospodarske škode. Podrobnejših ocen škode na SŽ za zdaj še ne morejo podati.

Trenutno je po pojasnilih Luke v pristanišču privezanih pet ladij, dve pa čakata na sidru. Zaradi blokade je v pristanišču ostalo tudi šest vlakovnih kompozicij pripravljenih za odvoz blaga, medtem ko 40 vlakov ni moglo v pristanišče.

Prizadet tudi cestni tovorni promet

Poleg železniškega prometa je prizadet tudi cestni tovorni promet. Dostop do Luke Koper je za tovorna vozila namreč še naprej onemogočen, tovornjake pa izločajo na primorski avtocesti na počivališče Ravne pri Kozini, od Črnega Kala proti Kopru pa jih razvrščajo na odstavni pas.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 55
  • sprehajalec 12:09 03.julij 2016.

    Ker so jih Miško pa klika pognali na ulice, ZZB NOVJ področna izpostava Koper je pa mislila, da je zopet leto 1953.\s\sPosvetilo se mi je, ko je ena nadzornica Luke včeraj na TV nosila priimek Popović. Družinske rabote.

  • sprehajalec 12:06 03.julij 2016.

    Afgane, imaš tendenco s svojim najedanjem, da se ti bo zgodilo kot tistemu našopanemu jazbecu v luki, ko so ga šibali gor in dol z žerjavom...

  • Avatar Džoser
    Džoser 11:14 03.julij 2016.

    CMERAR,vse kar ste v SMC zakuhali pametnjakoviči se vam bo razbilo ob glavo.