Slovenija
28 ogledov

Zaradi zraka brez vode

 “Pripravil bi si zalogo,” pravi naš bralec, jezen, ker ga o izpadu vode ni nihč Žurnal24 main
Izpadi vode in očitki o slabem obveščanju. Omrežje je dotrajano, odgovarja komunala.
Želimo preiti na elektronske medije. Porabnike vabimo, naj nam posredujejo podatke, bodisi naslove elektronskih pošt bodisi številke mobilnih telefonov.
Roman Šter

“Na Golniku imamo pogoste motnje pri oskrbi vode, Komunala Kranj pa nas slabo obvešča,” nas je opozoril bralec. Zadnji izpad se je zgodil v torek, ko so bili brez vode šest ur, bralca pa jezi, ker jih o tem ni nihče obvestil. Prav tako naj bi ga zavajali glede dolžine izpada.

Roman Šter
, vodja poslovne enote vodovod pri kranjski komunali, je pojasnil, da so v torek na Golniku čistili eno od zajetij. “Nismo bili pozorni na to, da se omrežje ni napolnilo z vodo tako, kot je treba. Cev je dotrajana, v njej pa se je nabral zrak, ki je vodo zadrževal,” je povedal. “Naša krivda je, da nismo bili pozorni na to, ali je bil sistem po čiščenju učinkovit,” je priznal.

Po nalogu inšpekcije
Bralec je povedal, da težav z oskrbo ni bilo, dokler ni vzdrževanja prevzela komunala. Prej ga je upravljala Bolnišnica Golnik, je dejal. Šter je odgovoril, da golniški sistem upravljajo na podlagi odločbe sanitarne inšpekcije, ki je ugotovila oporečnost vode, občini pa naložila ustrezne ukrepe. V zadnjih štirih letih je bilo v obnovo vloženih skoraj pol milijona evrov, je povedal, pa tudi, da morajo obnoviti še približno četrtino omrežja in zagotoviti nov vodohram. “Potem bi bile razmere boljše in oskrba primernejša,” je dodal Šter.

Neurejeno lastništvo
Očitke prebivalcev glede obveščanja razume, očitke o neodgovornosti pa zavrača. “Na območju sedmih občin vzdržujemo ogromno omrežje. Če bi res držalo, da smo nemarni, potem bi kritike deževale vsak dan,” je povedal. Prebivalce praviloma obveščajo prek radijskih postaj.

Vodovod Golnik sicer lastniško ni urejen. Mestna občina Kranj ni lastnik, ukrepanje pa ji vseeno nalaga zakon, ker Bolnišnica Golnik po Šterovih besedah ni bila več kos strogim zakonskim predpisom.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.