Slovenija
24 ogledov

Zares bi kriminalcem zasegel premoženje

Srbski zakon o zaplembi premoženja je spisal OECD in po mnenju Zalokar Oražmove Žurnal24 main
Poslanska skupina Zares bo vladi predstavila pobudo za sprejem zakona o zasegu protipravno pridobljenega premoženja. Cveta Zalokar Oražem: V zadnjih letih se ni zgodil niti en zaseg.

Po besedah Zalokar Oražmove so v pobudi predstavili trenutno ureditev, predlog rešitev, ureditev v drugih državah ter opis postopka, kako naj bi potekal. Vladi predlagajo, da bi v času trajanja postopka zaradi suma protipravno pridobljenega premoženja to osumljencu in družinskim članom lahko začasno zamrznilo.

Če bi se na sodišču izkazalo, da je bilo premoženje pridobljeno nelegalno, pa bi ga država lahko tudi trajno odvzela. Tu gre predvsem za primere pranja denarja, davčnih utaj in prometa s prepovedanimi drogami, našteva Zalokar Oražmova. Pri tem bi bilo breme dokazovanja na obtožencu, ki bi moral dokazati, da si je premoženje pridobil na zakonit način.

Pojasnila je, da sami zakona niso želeli spisati, ampak bodo vladi predlagali, naj ga do jeseni spiše ministrstvo za finance. Glavno vlogo bi pri tem imel Urad za preprečevanje pranja denarja, ki pa bi imel določene okrepljene funkcije.

Po njenih besedah obstoječi kazenski zakonik zaplembo premoženja omogoča, ni pa omogočena učinkovita zamrznitev premoženja. Organi pregona bi morali, tako Zalokar Oražmova, istočasno s kazenskimi postopki dokazovati še, da je bilo neko premoženje pridobljeno nezakonito. "Poskušali smo dobiti podatke o tem, koliko premoženja je bilo zaseženih v zadnjih letih, a jih nismo uspeli dobiti. Očitno postopki v teh primerih niso bili sproženi," je še pojasnila.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.