Slovenija
15 ogledov

Zares bojkotira razpravo o proračunu

(Foto: BOBO) Žurnal24 main
Zares ne bo več sodeloval v državnozborski razpravi o proračunu. Tudi pri njih vse večji dvomi v smiselnost vladne koalicije.

Zgolj s političnimi prerivanji okoli delitve usihajočega kolača javnih financ brez izvirnih političnih in družbenih idej bomo obsojeni na ponavljanje vaj in jalovo setev. Imunski sistem javnih financ je namreč močno načet. Zdravniški poseg, tako menimo v poslanski skupini Zares, je neodložljiv. V nasprotnem primeru se lahko pridružimo skupini 'evropskih bolnikov, poimenovanih s kratico PIGS'.
PS Zares

"V poslanski skupini Zares smo se odločili, da v nadaljnji razpravi ne bomo sodelovali, saj menimo, da je izogibanje odgovornosti celotne slovenske politike v teh kriznih časih izjemno neodgovorno ravnanje. Ocenjevanje naporov koalicije v podporo tem aktom oziroma predlogu reform, na katerih omenjeni akti temeljijo, v smislu 'PR-efekta', je po naši oceni nizkotno in nevredno resnega političnega razmisleka."

Tako v poslanski skupini Zares utemeljujejo svojo odločitev, da ne bodo več sodelovali v razpravi v državnem zboru o predlogu sprememb državnega proračuna za leto 2011, dopolnjenem predlogu državnega proračuna za leto 2012 in predlogu zakona o interventnih ukrepih zaradi gospodarske krize.

Obžalujejo zaprta vrata
V PS Zares obžalujejo, da so v koaliciji, pa tudi širše, zaprli vrata dogovorom. Sami bodo vlado na glasovanju o proračunskih aktih podprli "in v korist države pozabili na lastne programske zaveze".

Menijo namreč, da mora "dosedanjo politiko političnega barantanja nadomestiti politika sprememb, reform in prestrukturiranja oziroma politika odrekanja".

Predstavniki koalicije so v razpravi proračunske dokumente označili za varčevalne, opozicija pa jim očita, da pasu ne zategujejo dovolj. (STA)

Dvomi vse močnejši
V Zaresu so zapisali še, da "vprašanje nepodpore postavlja v negotovost tudi smiselnost obstoja te vladne koalicije".

Da je koalicija res vse bolj majava, potrjuje tudi današnji kolegij predsednikov koalicijskih strank. Predsednik DeSUS-a Karl Erjavec je namreč odgovorili, da "ne ve", ali je njegova stranka še v koaliciji. Predsednik Zaresa Gregor Golobič pa je dejal, da Zares ostaja v koaliciji.

 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.