Slovenija
33 ogledov

Zares in LDS kritična do soočenj na RTV

Ljudmila novak. (Foto: BOBO) Žurnal24 main
Stranki Zares in LDS sta na RTV Slovenija naslovili dopis, v katerem nasprotujeta konceptu zadnjih dveh predvolilnih soočenj. NSi grozi celo s tožbo na upravnem sodišču.

Na TV Slovenija zaradi zavrnitve kandidatur nekaterih list razmišljajo o drugačnem načinu priprave zadnjih dveh predvolilnih soočenj 1. in 2. decembra. V prvem soočenju naj bi se po prvotnih napovedih soočili predstavniki kandidatnih list, ki po javnomnenjskih raziskavah ne presegajo parlamentarnega praga, v drugem pa predstavniki list, ki bi se po raziskavah uvrstile v parlament.

Po mnenju strank Zares, LDS in SNS to predstavlja diskriminacijo in pravijo, da ti dve soočenji tudi nista v skladu z načeli zakona o Radioteleviziji Slovenija ter zakona o volilni in referendumski kampanji. Vodstvo RTV Slovenija tako sprašujejo, kako bodo zagotovili enakopravnost strank in list na soočenjih.

Horvat Petrovčičeva: To je le osnutek

Nasprotovanje takšnemu načinu razporeditve so izrazili tudi v NSi in napovedali tožbo na upravnem sodišču, če vodstvo RTV Slovenija načina izbire ne bo spremenilo. Odgovorna urednica informativnega programa TVS Ksenija Horvat Petrovčič pravi, da ima vsak pravico do tožb, a meni, da je v tem primeru vlagatelji najbrž ne bi dobili. Sicer pa je bil napovedan način razporeditve kandidatov na zadnjih dveh predvolilnih soočenjih le osnutek, saj dokončnega načrta ne morejo oblikovati, dokler kandidatne liste niso potrjene.

Formula: 8 + 5

Število strank oziroma list, ki bodo kandidirale v vseh volilnih enotah, se je v zadnjih dneh zmanjšalo. Volilne komisije nekaterih volilnih enot so namreč zavrnile kandidature nekaterih list, kar so pozneje potrdila tudi pristojna sodišča. Tako bo imelo kandidate v vseh volilnih enotah osem parlamentarnih strank in še pet zunajparlamentarnih strank oziroma list.

Komentarjev 7