Slovenija
1 ogledov

Zares napovedala interpelacijo

Dragutin Mate BOBO Žurnal24 main
Poslanska skupina stranke Zares ministru Dragutinu Mateju očita, da je s svojim neukrepanjem posredno povzročil dogodke, ki so pripeljali tudi do smrti mladih življenj.
 
 

Minister je na vprašanja, zakaj ministrstvo podjetju VIP Varovanje ni odvzelo licence, odgovoril, da tega niso storili zato, ker bi za to potrebovali dve pravnomočni sodni odločbi, kar pa ne drži. To jasno dokazuje pravno mnenje, ki so ga izdelali na inštitutu za javno upravo pravne fakultete v Ljubljani. V mnenju piše, da je imelo ministrstvo, če bi upoštevalo celotno ureditev tega področja, več kot dovolj zakonskih podlag za učinkovito ukrepanje.

Branko Lobnikar, podpredsednik stranke

 
Poslanska skupina stranke Zares je napovedala interpelacijo zoper notranjega ministra Dragutina Mateja . Ministru očita, da je s svojim neukrepanjem in kršitvami zakonodaje posredno povzročil dogodke, ki so med drugim pripeljali tudi do smrti petih mladih življenj. "Zato je čas, da ministra pokličemo na odgovornost," je dejal vodja poslanske skupine Matej Lahovnik .

Po Lahovnikovih besedah naj bi interpelacijo v državni zbor poslali do sredine novembra, za njeno podporo (za njeno vložitev namreč potrebujejo deset podpisov, stranka pa ima v parlamentu le sedem poslancev) se že dogovarjajo z drugimi opozicijskimi poslanskimi skupinami.

V poslanski skupini Mateju poleg treh tragičnih dogodkov, v katerih je umrlo pet ljudi (gre za primere Lipa, Plut in diskoteka Global), očitajo tudi kršenje treh zakonov – zakona o policiji, zakona o zasebnem varovanju in zakona o evidenci volilne pravice.

Pri zakonu o zasebnem varovanju Zares ministru očita, da si je napačno razlagal zakon, s tem pa posredno povzročil tragične dogodke pred diskotekama Lipa in Global.

Mate: Našli smo kompromisni dogovor
Notranji minister Dragutin Mate je pred tem na seji odbora državnega zbora za notranjo politiko povedal, da so na torkovih pogovorih z vodstvom zbornice za zasebno varovanje našli kompromisni dogovor o noveli zakona za zasebno varovanje. Po Matejevih besedah dogovor predvideva, da bo lahko zbornica še naprej samodejno opravljala usposabljanja varnostnikov, če bo za to izpolnjevala vse zakonsko predpisane pogoje. "Zdi se, da bi zbornica dogovor lahko sprejela," je dejal Mate. Sekretar zbornice Ingo Paš je ob tem napovedal, da se bo zbornica do predloga dokončno opredelila do popoldneva.

Če kdo krši zakonodajo, štiri leta ne dobi nove licence

Zakon predvideva predvsem urejanje podeljevanja in odvzemanja licenc. © iStockphoto

 
Kot je v uvodni predstavitvi zakona na odboru povedal Mate, je glavni cilj zakona urediti stanje na področju zasebnega varovanja, predvsem ko gre za podeljevanje in odvzemanje licenc. "Novela zakona predvideva, da oseba, ki bo pravnomočno spoznana za kršitelja zakonodaje s področja zasebnega varovanja, vsaj še štiri leta za tem ne bo mogla dobiti nove licence. Prav tako oseba ne bo mogla dobiti licence, če bo zoper njo že v teku postopek za odvzem licence. Novela bo omogočila tudi, da se licenca začasno odvzame takoj, ko se zoper neko družbo ali osebo uvede disciplinski postopek, in ne šele, ko ta postane pravnomočen," je dejal Mate.

Večji nadzor nad družbami za varovanje
Po njegovih navedbah novela uvaja tudi večjo odgovornost samih naročnikov zasebnega varovanja. "Naročnik varovanja bo moral pred najemom varnostne službe preveriti, ali družba ima licenco za varovanje. Prav tako bodo lahko inšpektorji takoj zapečatili prostor, če bodo ugotovili, da varovanje neke prireditve ne poteka po predpisih," je dejal Mate.

Dogovor tudi z zbornico
Članom odbora je povedal, da se je v torek sestal s predstavniki zbornice za zasebno varovanje in z njimi našel kompromisen dogovor glede statusa zbornice. "Našli smo rešitev, ki bi bila lahko po navedbah predstavnikov zbornice zanje sprejemljiva. Predlagal sem namreč, naj se zbornici omogoči, da še naprej avtomatično opravlja usposabljanja varnostnikov pod pogojem, da izpolni vse zakonsko določene pogoje za to," je dejal Mate.
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.