Slovenija
1 ogledov

Zares: Preprečimo gradnjo

(Foto: Gas Natural) Žurnal24 main
V Zares so pozvali vlado, na od italijanske vlade zahteva pojasnila o domnevno prirejenih dokumentih o vplivu plinskega terminala v Žavljah pri Miljah na okolje.

V izjavi, ki sta jo podpisala poslanca Zaresa Franco Juri in Franci Kek, poudarjajo, da če so podatki o ponarejeni dokumentaciji zanesljivi, škandal "ne more biti le notranje pravno in politično vprašanje Italije". Hkrati pričakujejo, da bo Slovenija uporabila vse pravne in politične možnosti, da bi preprečila izgradnjo in obratovanje objekta.

Model načrtovanega plinskega terminala. © Gas Natural

 
Sum okoljevarstvenikov
Kot je znano, je Mednarodna okoljska organizacija Alpe Adria Green (AAG) izrazila dvom v pristnost dokumentov o vplivih na okolje, ki jih je Gas Natural - ta naj bi gradil plinski terminal v Žavljah - predložil za gradnjo tega projekta. Od slovenske vlade je AAG zato zahtevala, da se upre pritiskom Italije in da sum o poneverbi dokumentov prijavi evropskim institucijam.

Na stališče AAG so se v petek odzvali na okoljskem ministrstvu, kjer trditve, da je bila dokumentacija ponarejena, niso mogli komentirati. Verjamejo pa, da italijanski pristojni organi ukrepajo pravilno. Ob tem so poudarili, da ministrstvo vodi vse aktivnosti čezmejne presoje vplivov na okolje na osnovi dokumentacije za terminale v Žavljah, ki jo je uradno prejelo od Italije.

Karel Erjavec © Žurnal24

 
Minister čaka na odgovore
Okoljski minister Karel Erjavec je v zadnjih dveh dneh večkrat poudaril, da bo vladi predlagal tožbo proti Italiji, če se bo izkazalo, da so podatki ponarejeni in da bo italijanska stran vztrajala pri izgradnji plinskega terminala.

"V vsakem primeru pa bom od italijanskega ministrstva za okolje zahteval, naj pojasnijo, kaj je s spornimi podatki,“ je poudaril Erjavec. Za podatke in dokaze bo zaprosil tudi AAG.
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.