Slovenija
18 ogledov

Zares še nad funkcionarje

Zares se zavzema za preprečitev zlorab nadomestil; to zakonodajo želijo približa Žurnal24 main
Poslanska skupina Zares po uspešni ločitvi poslanske in županske funkcije pripravlja novelo zakona o poslancih, s katero bi uredili nadomestila plač funkcionarjev.

Poslanska skupina Zares ocenjuje, da je k uspešni ločitvi poslanske in županske funkcije pripomogla podpora javnosti in zaveza poslancev s podpisi. Po enaki poti nameravajo zakon o poslancih novelirati še enkrat, tokrat zaradi nadomestil plač funkcionarjev.

Zares se zavzema za preprečitev zlorab nadomestil; to zakonodajo želijo približati delavcem, ki prejemajo odpravnine, in ne izpostavljati privilegijev. Nadomestila se morajo uporabljati smotrno in če je nujno, je povedal vodja poslancev skupine Zares Franco Juri. To po njegovih besedah pomeni, da bi tudi preverjali aktivno iskanje zaposlitve nekdanjega funkcionarja.

Cilj predloga je zmanjšati zlorabe nadomestila v primeru funkcije, ki je trajala kratek čas. Z aktivnostmi priprave novele in morda njene vložitve v parlamentarno proceduro bi poslanska skupina Zares začela po referendumskem trojčku.

"Korak na stometrski razdalji"
Z ločitvijo županske in poslanske funkcije je odpravljena ena od tako imenovanih blokad, na katere opozarjajo v Zaresu. Po besedah Francija Keka je to en korak na stometrski razdalji do tega, da ostanejo v koaliciji, razmišljanja o njihovem delovanju v koalicijskih vrstah pa niso končana.

Juri ocenjuje, da zaenkrat parlament ni blokiran in deluje, če bodo tako nadaljevali, pa bo po njegovem mnenju ta koalicija "preživela" do konca mandata.

Eden od ciljev Zaresa je tudi sprememba volilne zakonodaje, kar pa bo še težje, pravi Juri. Po njegovih besedah sta največja problema, kjer morajo doseči soglasje, ukinitev volilnih okrajev in uvedba preferenčnega glasu. Četudi zakona ne bodo rešili v tem mandatu, pa Zares želi nadaljevati s prizadevanji za spremembo volilne zakonodaje.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.