Slovenija
38 ogledov

Zares: "Vsako prase rije zase"?

V tej vladi nihče ne razmišlja celovito o sistemu, ocenjuje Janez Posedi. (Foto: Žurnal24 main
Irma Pavlinič Krebs ostaja v vladi. Za zdaj. Ali tudi v stranki Zares, bo še premislila. Stranka gre skozi krizo, ki jo bo premagala, ocenjuje Vajgl.

Da Irma Pavlinič Krebs razmišlja o odhodu iz vlade, smo poročali že včeraj, ko je ministrica za javno upravo razmišljanja v tej smeri tudi sama potrdila. Danes je ministrico premier Borut Pahor prosil, naj ta razmišljanja prekine in pri tem poudaril, da "bi ji bil hvaležen, če bi v vladi ostala". Trenutek za njen odhod je res precej nehvaležen, saj so v teku izredno zahtevna pogajanja s sindikati javnega sektorja. Po pogovoru s premierjem se je ministrica odločila, da pogajanja oziroma delo na ministrstvu nadaljuje.

Lahovnik je izrazit individualist. Poleg tega ima geslo, ki ga je nekajkrat izrekel o razumevanju politike, in sicer z besedami 'vsako prase rije zase'.
Ivo Vajgl, Zares

Hrbet Zaresu?
Pri tem se zastavlja vprašanje, ali bo Pavlinič Krebsova ostala tudi v stranki Zares; včeraj je za Lahovnika javno povedala, da je "predano opravljal ministrske naloge", neuradno pa naj bi jo po drugi strani zmotilo več stvari v stranki Zares. Danes o tem ne želi govoriti, češ da si bo vzela čas za premislek.

Tudi podpredsednik stranke Andrej Rus je na popoldanski tiskovni konferenci stranke govoril o njenem morebitnem odhodu: "Glede na to, da je spričo trdih pogajanj s sindikati ministrica v zadnjih tednih pod hudimi obremenitvami, je potreben predvsem čas za premislek.“

Kriza primerljiva s tisto v LDS
Vprašanja o krizi v stranki smo zastavili Ivu Vajglu, ki je najprej izpostavil, da Lahovnikovega dela kot ministra ne more komentirati, ker ga ne pozna. "Je pa Lahovnik človek, ki sem ga spoznal kot nekoga, ki se izredno težko ali pa nemogoče vključuje v kakršnekoli timsko delo. Je izraziti individualist, poleg tega ima pa še neko geslo, ki ga je nekajkrat izrekel o razumevanju politike, in sicer z besedami 'vsako prase rije zase'." Glede krize v sami stranki pa je Vajgl najprej priznal, da gre Zares skozi krizo, vendar pri tem takoj dodal prepričanje, da bo to krizo tudi prebrodil.

Publicist Vlado Miheljak deli mnenje, da Lahovnikov odstop stranki ne bo prinesel večjih pretresov; po njegovem mnenju stanje "ni primerljivo s krizo, s katero se je v preteklosti soočal LDS, ko se je pri nekem izstopu pojavilo samo vprašanje, kdo bo naslednji“. Miheljak dodaja, da ni bila nobena skrivnost, da sta imela predsednik Zaresa Gregor Golobič in Lahovnik "ločene postelje in ločene spalnice" v isti stranki že pred afero Ultra pred razhajanjem mnenj glede Teš 6.

Kaj točno pa je botrovalo odločitvi za izstop iz Zaresa, pa bo jasno v prihodnosti.



Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.